Doliu în lumea filmului. A murit actorul german Peter Sodann

Peter Sodann, un actor german remarcabil, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, conform declarației făcute de familia sa, duminică. Sodann s-a făcut cunoscut publicului larg prin interpretarea sa într-unul dintre cele mai longevive seriale germane, „Tatort” („Scena crimei”).

Popularitatea lui Sodann în Germania a crescut odată cu interpretarea pe care a oferit-o în rolul inspectorului Bruno Ehrlicher în serialul polițist emblematic amintit anterior, între anii 1992 și 2007.

Lansat inițial în 1970, „Tatort” se bucură de o enormă popularitate în rândul telespectatorilor germani. Fiecare episod aduce în prim-plan o echipă de polițiști care investighează diverse cazuri, fie în orașele germane, fie în locații precum Viena sau Zurich. Ambianța locală reprezintă unul dintre aspectele definitorii ale serialului, captivând atenția publicului.

În rolul inspectorului, Sodann a strălucit în episoadele ce s-au desfășurat în vibrantul cadru al orașelor Dresda și Leipzig.

În fiecare duminică seară, telespectatorii se pot bucura de un episod proaspăt de 90 de minute, difuzat în premieră la postul public de televiziune ARD.

Pentru o mulțime de germani, urmărirea serialului „Tatort” în fiecare duminică seară reprezintă o adevărată tradiție. Se pare că există chiar și baruri care organizează proiecții ale acestuia în fiecare săptămână, după cum menționează DPA.

Conform datelor oferite de platforma germană specializată în audiență, Statista, de la începutul serialului au fost difuzate peste 1.200 de episoade.

În anul 2022, s-a înregistrat o medie de aproximativ 8,1 milioane de telespectatori care au urmărit cu interes episoadele difuzate în fiecare duminică seară.

Sodann a fost și regizor de teatru

Peter Sodann s-a născut la 1 iunie 1936 în estul Germaniei și și-a început cariera studiind actorie la Leipzig. Înainte de a-și face cunoscut talentul pe micile ecrane, el a fost implicat în conducerea unui cabaret, care, din motive politice, a fost închis în 1961. Acest incident a condus la arestarea lui Sodann, care a petrecut nouă luni în detenție.

Activitatea lui Sodann a fost ulterior monitorizată de către serviciul de securitate Stasi din Germania de Est.

Peter Sodann a excelat și în calitate de regizor de teatru în orașul său natal, Halle. Aici, el a fondat mai multe locații culturale care au influențat în mod semnificativ peisajul artistic al orașului.

În anul 1986, Peter Sodann a fost onorat cu Premiul Național în Germania de Est pentru contribuția sa deosebită în domeniul artistic. După reunificarea statului german, în 2001, el a fost recunoscut și în Germania unită, primind Crucea Federală de Merit pentru meritele sale remarcabile.