Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în Vest se câștigă mult mai bine decât în Est, spun datele prezentate la cererea fracțiunii de stânga a Bundestag.

În Germania, în Vest, venitul anual brut pentru angajații cu normă întreagă a fost de 58.085 euro, în timp ce în Est de numai 45.070 euro. Înseamnă o diferență de salariu de 13.015 anual. Conform raportului, diferența este cauzată în principal de plățile speciale. Cei din Vest au beneficiat mai mult de acestea în 2022.

Decalajul continuă să crească

Datele oficiale arată că decalajul continuă să crească. Guvernul federal nu a prezentat încă un plan cu privire la modalitatea de ajustare a salariilor. Astfel, comparativ cu 2021, diferența de salarii între Est și Vest a fost și mai mică, de 12.173 euro în dezavantajul muncitorilor germani din Est.

În urmă cu un an, în 2020, decalajul a fost de 11.967. Potrivit tag24, între Mecklenburg Pomerania Inferioară și Hamburg a existat o diferență salarială de 21.000 euro. Este un scandal politic față de germanii din Est, susține fracțiunea politică de stânga, care leagă datele de succesul populiștilor de dreapta.

Comisarul de Est al grupul parlamentar Sören Pellmann a declarat pentru ziarul RND că niciun politician nu ar trebui să fie suprins de rezultatele ridicate ale AfD. O altă explicație ar fi și că mai puțini lucrători sunt sindicalizați în Est și nu sunt legate de contractele colective.

Și pensiile sunt diferite între Vest și Est

Femeile și bărbații nu primesc aceeași pensie și există o diferență ce câteva sute de euro între cele două categorii. Astfel, după 45 de ani de cotizare bărbații din Germania primesc o pensie lunară în medie de 1.637 euro iar femeile de 1.323 euro.

Conform Ministerului Federal, pensiile medii în Vestul și Estul țării diferă și ele. Astfel, în VVest vorbim de o medie de 1605 euro lunar după 45 de ani de asigurare. În Est de 1403 euro lunar.

„Suntem departe de un sistem echitabil de pensii, iar o pensie medie de 1543 euro după 45 de ani de muncă este o rușine pentru politica de pensii din ultimele două decenii”, a precizat Bartsch. Politicianul de stânga a cerut o creștere extraordinară a pensiei cu 10 la sută în acest an, în principal pentru a compensa inflația pentru toți pensionarii. Nimeni nu ar trebui să ia pensii de 3000 euro, ci doar să nu piardă puterea de cumpărare, potrivit oficialului.