Marea Britanie se confruntă cu o creștere uriașă a inflației. Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii 40 de ani

Inflația din Marea Britanie a urcat la 9% în cele 12 luni până în aprilie, față de 7% în martie. Această creștere a avut loc în condițiile în care milioane de oameni au înregistrat luna trecută o creștere fără precedent de 700 de lire sterline pe an a costurilor cu energia.

Prețurile mai mari la combustibili și alimente, cauzate de războiul din Ucraina, determină, de asemenea, o creștere a costului vieții, iar inflația ar trebui să continue să crească în acest an.

Citizens Advice a declarat că „luminile de avertizare nu puteau să clipească mai tare” pentru ca guvernul să ofere mai mult sprijin pentru gospodării, iar organizațiile caritabile care se ocupă de datorii au îndemnat persoanele care întâmpină dificultăți în plata facturilor să caute ajutor mai devreme decât mai târziu în cursul anului.

Potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS), aproximativ trei sferturi din creșterea inflației din aprilie a fost cauzată de majorarea facturilor la electricitate și gaze.

„Există povești disperate în spatele acestor cifre. Oameni care se spală în chiuveta din bucătărie pentru că nu-și permit un duș fierbinte; părinți care sar peste mese pentru a-și hrăni copiii; persoane cu dizabilități care nu-și permit să folosească echipamente vitale din cauza facturilor energetice în creștere”, a declarat Dame Clare Moriarty, director executiv al Citizens Advice.

Cea mai mare creștere din ultimii 40 de ani

ONS, care publică rata inflației în Marea Britanie, a declarat că majorarea costului materiilor prime pentru produse alimentare, echipamente de transport și metale a însemnat că prețurile au crescut la mărfurile care ies din fabrici, deoarece producătorii au transferat costurile mai mari.

„Toate articolele” din meniurile restaurantelor și cafenelelor au crescut luna trecută, ceea ce, potrivit organismului britanic de statistică, s-a datorat faptului că rata TVA pentru industria ospitalității a revenit la 20% în aprilie, după ce a fost redusă la 12,5% pentru a ajuta întreprinderile care se redresează în urma pandemiei, scrie BBC.

Între timp, prețul mediu al benzinei s-a situat la 1,62 lire sterline pe litru în aprilie 2022, cel mai ridicat nivel înregistrat de ONS, față de 1,26 lire sterline pe litru cu un an înainte.

Prețurile sunt în creștere de luni de zile, pe măsură ce prețurile la combustibili, energie și alimente cresc din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina, iar salariile nu reușesc să țină pasul.

ONS a estimat că inflația se află acum la cel mai ridicat nivel din martie 1982, când a fost de 9,1%.

Banca Angliei a avertizat la începutul acestei luni că această criză a costurilor va lăsa Marea Britanie în pragul recesiunii, inflația urmând să atingă un vârf de peste 10% în cursul acestui an, pe fondul unor noi creșteri ale facturilor la energie preconizate pentru luna octombrie.