Magazinele și supermarketurile din Marea Britanie caută 100.000 de angajați sezonieri pentru Crăciun.

Tesco și-a lansat demersul de recrutare astăzi, anunțând că sunt disponibile 30.000 de posturi cu jumătate de normă. Mii de locuri de muncă sunt și la Sainsbury’s, Royal Mail, John Lewis, Morrisons, Amazon și Aldi.

Cu toate acestea, companiile s-ar putea lupta să ocupe posturile pe fondul unei lipse de forță de muncă care amenință să distrugă Crăciunul, informează metro.co.uk.

Există deja două milioane de anunțuri de locuri de muncă deschise în toată țara. Problemele au fost alimentate de Brexit și Covid, lipsa lucrătorilor străini provocând probleme serioase.

Un deficit de 100.000 de șoferi de camioane a produs haos prin lanțurile de aprovizionare britanice în ultimele săptămâni, de la combustibil la alimente.

Nestle și producătorii de pe Quality Street, au avertizat ieri că problemele de personal și transport ar putea provoca o criză de provizii în acest Crăciun.

Facilitățile de prelucrare a alimentelor și fermele s-au confruntat, de asemenea, cu lipsă de forță de muncă, iar comercianții cu amănuntul și furnizorii acestora se declară îngrijorați de găsirea unui număr suficient de lucrători în depozit pentru a se asigura că livrările ajung la timp în timpul sezonului de Crăciun aglomerat.

Cresc salariile în UK

Companiile mari oferă în total aproximativ 100.000 de locuri de muncă pentru următoarele luni.

Sainsbury’s vânează 22.000 de lucrători sezonieri, Amazon caută 20.000 și Royal Mail caută 2.000. Între timp, John Lewis Partnerships angajează 7.000, Morrisons caută 3.000 și Aldi 1.500.

Concurența pentru personal a dus la o creștere rapidă a salariilor în multe profesii. De exemplu, la cules de legume, muncitorilor li se oferă echivalentul a 62.000 de lire sterline pe an pentru a culege varza la fermele din Lincolnshire.

Salariile cresc, de asemenea, în industria cărnii, măcelarii instruiți oferind până la 37.000 de lire sterline din cauza lipsei de 15.000 de angajați.

Lipsa forței de muncă și criza aprovizionării au fost exacerbate de facturile crescânde la gaze și electricitate în Marea Britanie.

Multe firme energetice s-au prăbușit în ultimele săptămâni, provocând temeri că plafonul prețului energiei va crește semnificativ în anul următor și va depăși probabil peste 2.000 de lire sterline.

Se scumpesc jucăriile

Liderii de afaceri au avertizat că jucăriile, hainele, ciocolata, ceramica și hârtia igienică ar putea fi deficitare din cauza problemelor.

Confederația britanică a ceramicii a declarat că unele firme ar putea fi forțate să închidă din cauza costurilor energetice în spirală.

Între timp, Federația pentru Alimente și Băuturi a declarat că zilele în care consumatorii puteau să ia aproape orice produs doresc din supermarketuri au trecut.

Vineri, Downing Street a anunțat că fostul director executiv al Tesco, Sir David Lewis, a fost numit în funcția de consilier al guvernului pentru lanțul de aprovizionare. El a fost numit pentru a ajuta la eliminarea „blocajelor actuale” și pentru a lucra la „prevenirea potențialelor viitoare”.

KPMG și grupul de recrutare REC au constatat că, deși creșterea numărului de posturi vacante a încetinit în septembrie, încă nu erau suficienți lucrători pentru a ocupa toate posturile libere.