Marcel Ciolacu a declarat independența ANAF și Vămii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că preşedinta ANAF Nicoleta-Mioara Cîrciumaru trebuie să îşi formeze echipa cu care va lucra. În aceeași declarație, Ciolacu a spus că la Vamă va fi schimbată conducerea.

„Nu am nicio problemă cu actuala preşedintă a ANAF. Dar cred că a venit momentul, în România, după 32 de ani, ca un preşedinte al ANAF, după ce l-a numit prim-ministrul, să vină să îşi facă echipă. Cunosc toate numele propuse de către preşedinta ANAF. Vă spun foarte clar nu am cunoscut nicio persoană, nu e nicio recomandare politică. La fel în ceea ce priveşte Vama. Toată conducerea să fie schimbată”, a afirmat premierul.

Ciolacu a mai spus că viitorul şef de la Vamă trebuie să propună o echipă întreagă cu care să lucreze.

„Politicul nu mai are voie să intervină în aceste domenii. Doamna preşedinte a ANAF va veni cu toate propunerile”, a mai spus Ciolacu, pentru Europa FM.

În altă ordine de idei, premierul a cerut reorganizarea tuturor ministerelor până pe data de 31 decembrie 2023. În plus, în anul următor, a anunțat că vor avea loc ședințe de guvern și de două ori pe săptămână.

„Am început cu o administrație mai suplă, prin legea de asumare, am creat cadrul legislativ ca această reformă în administrație să pornească. Nu pot să fac o reformă pe colțul mesei, pentru că vorbim și de oameni, și de funcționalitate.

Vorbeam ieri cu domnul ministrul Sorin Grindeanu, are 53 de autorități în subordine. Ministerul Mediului, zeci de autorități. Ce am hotărât foarte clar: fiecare minister va veni în propunerea de reorganizare cu un birou unic de avizare”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

Reorganizare la Guvern

Şeful Executivului a recunoscut că, până acum, nu a fost construit un parteneriat direct între Guvernul României și mediul de afaceri. Potrivit spuselor sale, ultimii nouă ani au fost nouă prim-miniștri, plus sute de miniștri în doar patru ani.

În România, au existat schimbări frecvente în cadrul ministerelor. Au existat ani cu câte doi miniștri diferiți. În prezent, se încearcă să se creeze un mediu politic predictibil.

„E aproape și imposibil, în acest moment, dacă și noi nu devenim mai sănătoși. Am avut nouă prim-miniștri, în nouă ani (…), am avut sute de miniștri în patru ani de zile. Sunt ministere importante, de Finanțe, Transporturi, unde în Germania au avut ministru al Transporturilor 17 ani, același ministru.

Noi am schimbat câte doi pe an. Încercăm să creăm ceva predictibil și politic, și tot ce ne-am asumat acum să putem continua, altfel nu vom aduce echilibru”, a adăugat premierul României.