Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a comunicat că vor fi alocate fonduri către primăriile din țară care încă utilizează sisteme de termoficare. Printre orașele vizate se numără metropole importante. Pe listă sunt București, Timișoara sau Brașov.

În același timp, premierul a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să inițieze investigații cu privire la creșterea abruptă a prețurilor.

Marcel Ciolacu a cerut să se verifice evoluția prețului gazelor

Marcel Ciolacu a menționat în legătură cu domeniul energetic și venirea iernii că, astăzi au fost alocate fondurile necesare pentru a asigura funcționarea adecvată a serviciului public de furnizare a energiei termice în sistem centralizat.

El a adăugat că a făcut o solicitare ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Premierul i-a cerut să analizeze atent evoluția prețului gazelor.

Marcel Ciolacu a spus că a observat că există furnizori care au majorat prețurile fără justificare. În paralel, în întreaga Europă acestea au scăzut.

ANRE, somat să intervină

Aceste ajustări nu au impact în facturile populației, care sunt plafonate. Cu toate acestea, aceste companii solicită ulterior compensații de la stat pentru diferența dintre prețul plafonat și cel inițial practicat.

Premierul a solicitat verificarea situației. El și-a exprimat speranța că și ANRE va lua în considerare această problemă.

„E drept că nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat!

Vă rog să verificați situația. Sper că și ANRE se va sesiza”, a punctat prim-ministrul.

gaze naturale
Facturile la gaze vor fi verificate/SURSA FOTO: Unsplash

Funcționarea instalațiilor GPL, în atenția Guvernului

Un alt anunț făcut de premier este legat de funcționarea instalațiilor GPL. Marcel Ciolacu a anunțat ce decizie se va lua vineri, în ședința de Guvern.

În cadrul reuniunii, va fi adoptată o ordonanță de urgență extrem de utilă. Astfel, se vor introduce modificările legislative necesare pentru a eradica toate deficiențele din funcționarea instalațiilor GPL.

Șeful Executivului a menționat că această măsură este necesară după tragedia de la Crevedia. În aceste condiții, se dorește să se reglementează cu atenție fiecare aspect al lanțului referitor la autorizare, verificare și respectarea normelor de siguranță.