Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, cataloghează drept “superficială” prezentarea PNRR făcută de reprezentanţii Guvernului delegaţiei social-democrate. Totodată, el a adăugat că se aștepta să primească un draft al acestui PNRR și nicidecum o prezentare făcută de ministrul Fondurilor europene.

“Din punctul meu de vedere mult prea superficială la nivelul de aşteptare al nostru. În primul rând ne aşteptam, deoarece am fost şi cu specialiştii din interiorul partidului ne-am fi aşteptat cu toţii să avem un draft al acestui PNRR. A fost o prezentare făcută de către domnul ministru al Fondurilor, domnul Ghinea, o înşiruire de sume, de reforme fără a ni se prezenta fundamentul sau ceea ce se doreşte la acele reforme”, a spus Ciolacu, la Antena 3.

Acesta a mai adăugat că în opinia sa, PNRR ar trebui să “închidă discrepanţele” dintre diversele regiuni ale ţării privind dezvoltarea. În acest context, liderul PSD a solicitat descentralizarea şi gestionarea fondurilor prin PNRR de către administraţiile locale, precum şi “o transparenţă clară a zonelor vizate de investiţii în acest plan”, şi a cerut să se prezinte pe “paliere” investiţiile mari.

“Prezenţa noastră cu specialiştii acolo şi cu partenerii sociali era pentru a ieşi un plan cât mai bun pentru români. Sunt două Planuri Naţionale de Redresare şi Rezilienţă respinse de către Comisie. Noi încercăm să evităm cu toţii să nu fim ultimul stat care depune, Bulgaria a depus deja, de o săptămână. Cred că se vor face ajustări la plan în urma discuţiilor de astăzi. Cred că am reuşit să argumentăm necesitatea descentralizării absorbţiei banilor europeni, e o diferenţă mare între plan şi ce urmează după ce depunem planul”, a adăugat Marcel Ciolacu.

”Mie mi-ar fi rușine”

În același timp, liderul PSD a mai subliniat faptul că în cele cinci luni de guvernare a actualului Executiv, România a reuşit să absoarbă 227 de milioane de euro fonduri europene.

El a mai adăugat că dacă era în locul lui Florin Cîțu s-ar fi rușinat să stea să răspundă PSD-ului pe Facebook în acest context. Liderul PSD susține că există un nivel de aroganță din parte premierului față de prioritățile românilor.

“Mie mi-ar fi ruşine, în locul primului ministru, când am o absorbţie de 227 de milioane sub comanda mea, să stau să mă ocup să-i răspund PSD-ului pe Facebook, sau mie personal, şi în loc să-mi pun miniştrii la muncă să mă ocup…. pentru ce-l plătim cu toţii.

Eu, în locul dânsului, aş vedea ce se întâmplă în ograda lui, faptul că lucrurile nu arată bine, scumpirile sunt simţite, nivelul de trai a scăzut imens în România. Priorităţile românilor sunt cu totul altele decât aroganţa. Mie mi-e foarte simplu acuma să spun domnului prim-ministru şi unor guvernanţi că acest vaccin COVID ne fereşte de COVID, el nu ne vindecă nici de aroganţă, nici de incompetenţă, nici de prostie, să nu creadă că dacă se vaccinează scapă de aceste lucruri”, a mai declarat Ciolacu.

Întrebat despre afirmaţiile lui Marcel Ciolacu potrivit cărora nu a avut acces la PNRR în cadrul întâlnirii, premierul Florin Cîțu a preciza că nu vrea să comenteze “despre capacitatea de înţelegere a celor cu care discutăm”.

Acesta a mai adăugat că în discuţiile cu sindicatele, patronatele şi social-democraţii de joi au fost discutate toate capitolele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi partea de reforme prevăzută în document.

Sursa foto: Capital