Şi Elveţia are parte de manifestaţii ilegale împotriva restricţiilor. Mii de persoane au participat la o manifestaţie – interzisă de către autorităţi – împotriva restricţiilor anticovid în Elveţia, fără să poarte în general mască, în orăşelul Rapperswil-Jona, agitând steagul elveţian şi strigând ”Libertate!”, relatează AFP.

Protest anti restricţii în Elveţia

Potrivit poliţiei, aproximativ 4.000 de persoane au manifestat paşnic la această nouă manifstaţie împotriva restriciilor sanitare impuse în lupta împotriva covid-19, la apelul unui grup intitulat ”Stiller protest” (”Protest tăcut”).

Autorităţile au anunţat că au încercat să descursajeze manifestanţii, oprind maşini care de îndreptau către centrul oraşului şi subliniind natutra ilegală a adunării. Ele au anunţat că au ales să nu disperseze manifestaţia de teama unor degenerări, apreciind că ”o reprimare puternică nu ar fi fost justificabilă în virtutea legii”.

Poliţia a anunţat că a arestat, o scurtă perioadă de timp, două persoane şi că a ”expulzat” din oraş 45 de persoane, pe o perioadă de 24 de ore.

Manifestanţii acuză Guvernul elveţian de faptul că foloseşte puteri ”dictatoriale” pentru a impune restricţii vizând să oprească răspândirea covid-19. Elveţia a implementat un proces de ridicare treptată a restricţiilor.

Infrasructurile sportive şi terasele barurilor şi restaurantelor au fost redeschise săptămâna aceasta. Însă criticiă consideră că întoarcerea la o viaţă normală durează prea mult timp. Elveţia, o ţară cu 8,6 milioane de locuitori, a înregistrat aproape 650.000 de contaminări cu noul coronavirus şi aproape 10.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul epidemiei.

Aproape 10% din populaţia elveţiană a fost vaccinată împotriva COVID-19. În contextul în care situaţia epidemiologică pare mai degrabă stabilă, Elveţia a anunţat sâmbătă că a descoperit în ţară primul caz de contaminare cu varianta indiană a SARS-Cov-2, aflată la originea unul val al epidemiei în India.