UDMR, atacată de AUR

UDMR este supusă unor atacuri extrem de murdare în campania electorală pentru alegerile din 9 iunie, a declarat președintele formațiunii, Kelemen Hunor, la RFI. El a criticat AUR pentru retorica sa antimaghiară.

Întrebat dacă au avut loc atacuri murdare la adresa UDMR în campania pentru alegerile din 9 iunie, Kelemen Hunor a răspuns că au fost astfel de atacuri în câteva zone, din partea unui singur partid.

El spune că este vorba de AUR.

De asemenea, el a adăugat că sunt câțiva liberali care s-au alăturat gândirii AUR. Kelemen Hunor spune că atacurile sunt împotriva comunității, nu împotriva UDMR.

În ceea ce-i privește pe liberalii care gândesc ca cei de la AUR, el se referă la Cozma la Satu Mare. Acesta spune că și în Mureș sunt cazuri, dar mult mai puține.

”Au fost în câteva zone, din partea unui singur partid, AUR ne-a atacat foarte tare și încă ne atacă în continuare și doi-trei politicieni de la liberali, care s-au asociat cu AUR și acest lucru trebuie spus. Cozma la Satu Mare s-a aliat cu AUR și merg împreună în județ, ceea ce este o problemă în primul rând pentru PNL (…). Se mai întâmplă și în Mureș, dar mult mai atenuat. Deci din partea lor vine un atac extrem de murdar, extrem de dur și acest atac este împotriva comunității, nu este împotriva UDMR”, spune acesta.

Kelemen Hunor
SURSA FOTO: Facebook, Kelemen Hunor Oficial

Atacuri similare au avut loc și acum câțiva ani

Kelemen Hunor a mai fost întrebat dacă dacă retorica antimaghiară este legată de opoziția partidului premierului ungar, Viktor Orban, Fidesz, față de aderarea AUR la familia conservatorilor și reformiștilor europeni.

Kelemen Hunor a răspuns că aceasta este doar o explicație ieftină pentru acțiunile AUR. El a adăugat că nu știe dacă Fidesz s-a opus sau nu, și că, din câte știe, nici Fidesz nu este membru în formațiunea conservatoare.

De asemenea, a menționat că această explicație nu este credibilă. Atacuri similare au avut loc și acum doi, trei și patru ani. Atunci, intrarea AUR în grupul conservatorilor nu era în discuție.

 ”Eu cred că este doar o explicație, hai să spunem așa, ieftină pentru ceea ce face AUR. Eu nu știu dacă s-a opus sau nu s-a opus, nici Fidesz nu este, după câte știu eu, membră în formațiunea conservatoare, dar nu este o explicație credibilă, fiindcă și acum doi ani și acum trei ani și acum patru ani, în momentul în care nu s-a pus această intrare a celor de la AUR la conservatori, au fost atacuri similare”, spune el.

Kelemen Hunor, UDMR
SURSA FOTO: Inquam Photos / Silviu Filip

Ce a spus George Simion?

UDMR Satu Mare a anunțat că George Simion a susținut un discurs instigator la ură interetnică. Acesta a criticat organizația reprezentativă a comunității maghiare, UDMR, și, implicit, pe toți maghiarii din România. Declarațiile liderului AUR au fost făcute în timpul unui eveniment de prezentare a candidaților AUR în orașul Ardud (Satu Mare).

„Mesajul meu în Satu Mare este că duşmanul nostru politic în acest judeţ şi la nivel naţional este o creatură hidoasă, şovină numită UDMR”, a rostit el.