Semnal de alarmă de la vârful Ministerului de Externe pentru românii care se află acum în Israel, unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe glob în acest moment.

„Să evite zonele care sunt declarate cu stare de urgenţă (…) dacă este posibil, să părăsească zonele respective”

Ministrul Bogdan Aurescu le recomandă cetăţenilor români din Israel să fie „extrem de vigilenţi, prudenţi şi să evite zonele care sunt declarate cu stare de urgenţă, precum şi pe cele care sunt afectate de situaţia de conflict”.

Întrebat miercuri de jurnalişti despre subiectul Israel, ministrul Afacerilor Externe le-a transmis românilor care se află acolo următoarele: „Mesajul pe care îl adresez cetăţenilor români – şi vom emite în cursul zilei de astăzi şi o alertă de călătorie specifică – este acela de a fi extrem de vigilenţi, prudenţi, să evite zonele care sunt declarate cu stare de urgenţă, sunt deja anumite zone din Israel care au acest regim, să evite deplasările care nu sunt necesare în regiune, în aceste zone care sunt afectate de situaţia de conflict şi, dacă este posibil şi pot face lucrul acesta, să părăsească zonele respective.”

„Dorim ca în perioada următoare să vedem că există eforturi în vederea detensionării acestei situaţii”

Bogdan Aurescu subliniază că este extrem de important să se acţioneze spre o detensionare a acestei situaţii, pentru a nu mai exista şi alte pierderi de vieţi omeneşti.

„Am văzut că deja există pierderi de vieţi omeneşti şi regretăm profund faptul că în aceste zile au existat astfel de pierderi de vieţi omeneşti din partea atât israeliană, cât şi palestiniană.

Dorim ca aceste pierderi de vieţi omeneşti să fie evitate, este foarte important să se acţioneze spre o detensionare a acestei situaţii şi, de asemenea, dorim ca în perioada următoare să vedem că există eforturi în vederea detensionării acestei situaţii”, a adăugat ministrul de Externe, potrivit Agerpres.

Niciun român nu a cerut până acum asistenţă consulară

Din fericire, până în acest moment, „nu există niciun fel de cerere de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român de acolo”, spune Bogdan Aurescu. Potrivit informaţiilor MAE, în Fâşia Gaza există între 320 şi 350 de cetăţeni români, inclusiv cu dublă cetăţenie, a adăugat oficialul.

Bogdan Aurescu nu doreşte să speculeze asupra evoluţiilor viitoare din acest conflict, pentru că ele nu depind de ţara noastră. Totuşi, pentru România, este important să înceteze tirurile de rachete care vizează ţinte civile locuite din Israel.

„Nu aş vrea să speculez asupra evoluţiilor viitoare, pentru că ele nu depind de România, ele depind de acţiunile celor două părţi. Este foarte important, din punctul de vedere al României, ca aceste tiruri cu rachete care vizează ţinte civile locuite din Israel să înceteze, pentru că ele provoacă acţiunea de răspuns legitimă a Statului Israel.

Mai departe vom vedea care este evoluţia în continuare. În cazul în care vor exista evoluţii semnificative, evident ne vom adapta acţiunea noastră, inclusiv în ceea ce priveşte asistenţa eventuală, dacă ea va fi necesară, pentru cetăţenii români din zonă”, a mai declarat, miercuri, ministrul.

Miercuri, la nivelul MAE, a fost constituit un Task Force care s-a întrunit de urgenţă pentru „monitorizarea permanentă şi evaluarea situaţiei din Israel”, precum şi identificarea principalelor direcţii de acţiune menite să sprijine cetăţenii români şi membrii de familie ai acestora care se află în zona afectată de conflict.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin