MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Slovacia că, potrivit informaţiilor publicate de către autorităţile slovace, un val de aer rece va afecta Republica Slovacă începând din 18 ianuarie 2021.

În acest context, Institutul Slovac de Hidro-Meteorologie (SHMU) a emis un cod portocaliu de temperaturi scăzute pentru regiunile din nord-estul Slovaciei (Presov, Zilina, Banska Bystrica, Trencin) şi un cod galben, în regiunile din sud-vestul ţării (Bratislava, Kosice, Nitra, Trnava).

Valul de aer rece se va extinde până pe 19 ianuarie 2021, fiind însoţit de ninsori.

Recomandări MAE

MAE mai recomandă cetățenilor români care urmează să se deplaseze sau să tranziteze Slovacia / regiunile afectate să consulte în permanenţă informaţiile privind evoluţiile meteorologice la: http://www.shmu.sk/sk/?page=1 şi să respecte recomandările autorităţilor slovace.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Secţiei Consulare a Ambasadei României la Bratislava: +421 2 207 27 347, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, cu un caracter de urgenţă, pot apela telefonul de permanenţă al secţiei consulare a Ambasadei României în Republica Slovacă: +421 902 411 268.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://bratislava.mae.ro/, http://www.mae.ro/, http://www.meteoalarm.eu/ şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.