Cod galben de ninsori și viscol emis de meteorologii ANM pentru România! Iarna își intră în drepturi

UPDATE: Codurile meteo au fost prelungite

Meteorologii au emis, vineri, noi avertizări nowcasting Cod galben de ninsori, viscol şi ceaţă, valabile în orele următoare în mai multe zone din 12 judeţe.

Astfel, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 10:00, în judeţele Ialomiţa (localităţile: Feteşti, Făcăeni, Borduşani, Vlădeni, Movila şi Stelnica) şi Călăraşi (la: Borcea, Jegălia, Unirea, Ştefan cel Mare şi Dichiseni) se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri, ce va favoriza în funcţie şi de condiţiile locale formarea gheţuşului.

De asemenea, până la ora 12:00, în judeţele Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge temporar şi vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 70 – 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Știre inițială:

Cod galben de ninsori și viscol emis de meteorologii ANM, care avertizează că va ninge şi vor avea loc intensificări ale vântului.

Avertizarea vine pe fondul unei răciri generalizate a vremii la sfârșit de săptămână, când iarna își va intra, în sfârșit, în drepturi.

Cod galben de ninsori şi viscol în zona de munte

Meteorologii au emis, vineri dimineaţa, avertizări nowcasting Cod galben de ninsori şi viscol, valabile în zonele montane din zece judeţe situate în Transilvania şi Muntenia.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 9:00, în zona de munte a judeţelor Gorj, Vâlcea, Alba, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Caraş-Severin şi Hunedoara, la o altitudine de peste 1.800 de metri, va ninge şi vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafale de 70 – 90 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore.

Codul galben de ninsori și viscol a fost emis de ANM pe fondul avertizărilor privind o răcire generalizată a vremii în perioada următoare.

Răcire generalizată a vremii

ANM anunță că iarna își va intra în sfârșit în drepturi în România, iar vremea se va manifesta mai aproape de condițiile normale de iarnă.

În Muntenia, după 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat și va deveni rece. Mai mult, va fi geroasă în timpul nopților, cu temperaturi maxime, în medie de -7…-4 grade și minime cuprinse, în general, între -14 și -10 grade.

În Transilvania, răcirea prognozată pentru perioada 14 – 20 ianuarie va însemna maxime termice negative în toată regiunea. Astfel, medie ce va oscila între -8 și -4 grade. Și minime sub limita gerului, în general, cuprinse între -18 și -10 grade.

Și în Dobrogea vremea se va răci și va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie. În cele mai reci zile maximele vor fi negative, la o medie de -5…-3 grade. Minimele vor scădea spre -10 grade.

Iar în Moldova vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie. Geroasă în timpul nopților, cu maxime la nivelul regiunii de -8…-4 grade. Și minime, în general, între -15 și -10 grade.

Cod galben de ninsori și viscol emis de meteorologii ANM pentru România! Iarna își intră în drepturi