Vine primul GER serios în România! Alertă ANM, temperaturi de MINUS 20 de grade Celsius. Avertismentul meteorologilor

Meteorologii au emis o informare de ninsori, vânt alert și ger pentru jumătate de țară. Va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă. Pe creste, vântul va sufla cu peste 80 km/h. Vremea se va răci deosebit de mult în următoarele zile, în weekend temperaturile scăzând până la minus 20 de grade Celsius în țară. În București sunt așteptate temperaturi de minus 10 grade Celsius.

Primul ger din iarna aceasta

Meteorologii au emis, joi dimineaţa, avertizări Cod galben de viscol, valabile în zonele montane din şase judeţe situate în Transilvania, Moldova şi Muntenia. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 10:00, în zona de munte a judeţului Cluj, la o altitudine de peste 1.800 de metri, va ninge şi vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 60-70 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. În următoarele patru zile, gerul va cuprinde aproape întreaga țară. Nu va mai ninge, dar temperaturile vor scădea noaptea până la minus 20 de grade Celsius. Ziua, temperaturile vor fi preponderent negative în cea mai mare parte a țării, inclusiv în București. Doar pe litoral gerul va fi mai blând, cu minus 1 grad. Va fi ger până miercurea viitoare, iar apoi temperaturile vor începe să crească ușor.

Vremea în restul țării

Joi, 14 ianuarie, meteorologii ANM anunţă un cer noros în zonele de vest, centru şi nord ale ţării, dar şi la munte, unde temporar va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă. În restul ţării, înnorările vor fi temporare, iar ninsori slabe vor fi întâlnite în special seara, pe alocuri în est şi sud-est şi izolat în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificari la munte, îndeosebi la altitudini mari, unde ninsoarea va fi viscolită şi zapada spulberată, iar cu viteze mai mici şi în sud-vest.

Mercurul din termometre va urca, în general, până la valori cuprinse între -4 şi 4 grade Celsius. Dimineaţa, izolat, vor fi condiţii de ceaţă. La munte, cerul va fi noros, temporar va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile nu vor avea variaţii semnificative şi vor fi uşor mai scăzute faţă de cele normale pentru această perioadă.

Vine primul GER serios în România! Alertă ANM, temperaturi de MINUS 20 de grade Celsius. Avertismentul meteorologilor