Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ”este încrezător” că ”se poate avansa” cu Rusia într-un anumit număr de subiecte, a comunicat vineri o sursă din anturajul său în finalul unei videoconferinţe între Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Foarte important, Macron și Putin au discutat despre criza libiană, subiect inclus de președintele francez între cele în legătură cu care se pot face progrese.

Continuarea agendei Brégançon

Franţa şi Rusia au un „interes comun – stabilizarea Libiei şi reunificarea instituţiilor sale”, a arătat sursa citată.

Acest schimb de opinii de aproape două ore între cei doi şefi de stat a avut ca obiectiv „continuarea a ceea ce noi numim agenda Brégançon”, după numele reşedinţei de vară a preşedintelui francez, unde Macron l-a primit pe Putin în august 2019, ocazie pentru relansarea relaţiei franco-ruse.

„Preşedintele Republicii a subliniat ataşamentul său faţă de acest dialog a cărui pertinenţă este consolidată de accelerarea reorganizării echilibrelor mondiale legate de pandemie şi prin afirmarea suveranităţii europene”, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee publicat după întâlnire.

Stabilirea unei încetări a focului

Conform site-ului Kremlinului, care a publicat extrase din discuţie, preşedintele rus i-a declarat lui Macron:”Cunosc starea D-voastră de spirit privind organizarea unei munci comune vizând multe din aceste subiecte. Noi vom susţine propunerile D-voastră în toate modurile posibile”.

Cei doi şefi de stat au evocat în special conflictul în Libia.Emmanuel Macron şi-a exprimat „toate îngrijorările pe care i le inspiră întărirea prezenţei turceşti” în favoarea unuia dintre beligeranţi, guvernul lui Fayez al-Sarraj (GNA), recunoscut de ONU, şi a „citat de asemenea ingerinţele străine pe lângă (mareşalul Khalifa) Haftar (celălalt beligerant) şi forţa Wagner”, un grup de mercenari ruşi, cunoscuţi ca fiind apropiat de preşedintele rus, potrivit sursei din anturajul lui Macron.

Vladimir „Putin a răspuns că vom lucra împreună la stabilirea unei încetări a focului pe baza situaţiei militare actuale”, a adăugat el, în timp ce trupele GNA au obţinut recent importante victorii în detrimentul celor ale mareşalului Haftar.