Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat la sfârșitul summitului european de la Bruxelles că liderii participanți au „insistat asupra necesității” de a se mobiliza pentru a ajuta Republica Moldova, care suferă la rândul ei de pe urma războiului dintre Rusia și Ucraina.

„În acest scop, vom organiza în noiembrie o conferinţă de susţinere a Moldovei”, a spus preşedintele francez. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este aşteptată la Paris cu această ocazie, a mai declarat liderului de la Elysee.

Republica Moldova vrea să intre în Uniunea Europeană

Republica Moldova este un stat mic, care numără 2,6 milioane de locuitori. A devenit candidat la aderare la Uniunea Europeană la începutul lunii iunie. Deoarece se învecinează cu Ucraina, suportă consecinţele războiului, în special în plan energetic.

Recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurilor ucrainene au constrâns Kievul să întrerupă livrările sale de energie către această ţară, menţionează AFP.

Uniunea Europeană va continua să ajute Ucraina

În cadrul summitului de la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene și ai instituţiilor comunitare au discutat despre „modalităţi de intensificare a presiunilor colective asupra Rusiei pentru oprirea războiului de agresiune”, anunțând, totodată, că vor continua să ajute poporul ucrainean cât timp va fi nevoie. În prezent, Consiliul European cere aplicarea la nivel internaţional a sancţiunilor împotriva Rusiei.

„Uniunea Europeană va rămâne alături de Ucraina cât va fi nevoie. Va continua să furnizeze susţinere puternică Ucrainei la nivel politic, militar şi financiar, inclusiv pentru necesităţile în materie de numerar, şi va intensifica reacţia umanitară, mai ales pentru pregătirea de iarnă. Consiliul European a abordat tema escaladării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care generează riscuri pentru pacea şi securitatea în spaţiul european şi la nivel global.

Consiliul European este determinat să contracareze dezinformarea împotriva eforturilor noastre colective de apărare a suvernităţii Ucrainei şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Consiliul European reiterează că Rusia este singura responsabilă pentru actualele crize energetică şi economică. Consiliul European condamnă în cei mai fermi termeni posibili recentele atacuri generale cu rachete şi drone asupra civililor, obiectivelor civile şi a infrastructurii din Kiev şi din Ucraina”, a anunțat, vineri, Consiliul European.