Kremlinul trebuie să revină la masa negocierilor

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie „să revină la masa” negocierilor, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat consacrat în mare parte războiului din Ucraina, relatează AFP.

„Astăzi, în primul rând, Vladimir Putin trebuie să pună capăt acestui război, să respecte integritatea teritoriala a Ucrainei şi să revină la masa negocierilor”, a spus preşedintele Macron în interviul acordat France 2, dând asigurări că nu doreşte un „război mondial”. El a anunţat că Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko va avea „probleme” dacă se implică mai mult în războiul din Ucraina, a avertizat, de asemenea, Macron.

Întâlnire Putin – Erdogan în Kazahstan

Kremlinul a transmis miercuri că se aşteaptă ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-i facă omologului său rus Vladimir Putin o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, în cadrul întâlnirii preconizate pentru joi în Kazahstan între cei doi lideri.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Zelenski nu mai are nimic de negociat cu Putin

Erdogan s-a întâlnit cu Vladimir Putin de trei ori în ultimele trei luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Preşedintele turc pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.

În acest context, șeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut marţi Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului „cât mai curând posibil”.

De cealaltă parte însă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marţi, într-un discurs susţinut în faţa unei reuniuni virtuale de urgenţă a liderilor ţărilor din G7, că nu mai e nimic de negociat cu Vladimir Putin, care a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, pe lângă Crimeea în 2014.