Se anunță scandal în PNL. În momentul în care semnează pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis un parlamentar nu mai este liberal și va fi exclus „imediat” din partid, spune secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu.

„Nu avem ce să discutăm. Dacă chiar a semnat și din câte am înțeles a semnat va fi exclus din partid. În maximum o săptămână-două. Deci imediat”, spune secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, după ce un deputat PNL a semnat documentul de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis.

Întrebat dacă PNL își permite să mai piardă parlamentari, în condițiile în care mai mulți senatori și deputați au părăsit grupul parlamentar, Dan Vîlceanu răspunde: „Îmi pare rău. În momentul în care ai făcut un asemenea gest nu ești parlamentar liberal. Ești de la AUR. Ai aceeași minte ca Georgică Simion și te duci la Georgică Simion”.

Discuții cu USR

Este informația momentului pe scena politică. Cei de la PNL au transmis un mesaj clar celor de la USR. Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, a susținu că partidul își dorește să fie corect reprezentat în structura guvernului. El a punctat că liberalii sunt dornici să pună capăt crizei politice.

Vîlceanu, care este considerat un apropiat al lui Florin Cîțu, a comentat și ideea formării unei majorități alături de USR. În acest context, Dan Vîlceanu s-a declarat convins că vor fi strânse 240 de voturi în Parlament.

„Pe noi ne interesează ca PNL să fie corect reprezentat în structura guvernului și, evident, că ne interesează să închidem această criză și să avem un guvern cu puteri depline. Nu negociem la televizor. (…) Dacă facem un calcul sumar, calculele nu stau chiar așa. Matematica este matematică. Sunt 240 de voturi pe varianta cu USR. Haideți să nu forțăm matematica! Discuțiile acestea se fac între partide și nu la televizor”, a spus Dan Vîlceanu.

În acest moment, clasa politică este în fierbere. PSD vrea să intre la guvernare și a început să emită pretenții dure pentru a face alianță cu cei de la PNL. Marcel Ciolacu ar vrea, potrivit informațiilor obținute în exlusivitate de Capital, să obțină pentru el funcția de premier. Mai mult, acesta ar urma să îl scoată din joc pe Florin Cîțu și să negocieze direct cu Nicolae Ciucă.

Semnalul transmis de Dacian Cioloș

Pe de altă parte, Dacian Cioloș le-a cerut celor de la USR să se decidă mai repede ce vor să facă. Acesta a susținut că liberalii nu par hotărâți ce cale să urmeze: dacă vor refacerea Coaliției cu USR sau dacă vor să facă Guvern cu PSD. Dacian Cioloș a spus că USR o să înceapă negocierile doar atunci când va fi clar că PNL dorește să refacă coaliția cu USR. Porrivit acestuia, PNL nu știe încă dacă intenționează să meargă cu PSD sau cu USR, ceea ce sunt două lucruri diferite.

„PNL-ul trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate, pentru că una e să negociezi o majoritate cu PSD-ul, am văzut care sunt pretențiile PSD-ului, ce așteptări au, ce pretenții au, cu impact bugetar masiv, știm apetitul, între ghilimele, al PSD-ului pentru reforme și pentru modernizarea României și există posibilitatea refacerii coaliției de centru-dreapta, între PNL, USR și UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înțelegem pe niște măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate țara din criză (…)”, a comentat Dacian Cioloș.