Mulți dintre cei arestaţi sunt minori, iar motivele care i-au împins la astfel de gesturi variază de la neglijenţă în familie la abandon. Potrivit presei australiene, 183 de persoane au fost reţinute în statele Queensland, New South Wales (NSW), Victoria, Australia de Sud (South Australia) şi Tasmania.

Acestea sunt acuzate de aprinderea deliberată a focurilor, întrucât au dat foc vegetaţiei uscate din propria curte, însă nu s-au asigurat că au stins ulterior flăcările, lăsând incendiile nesupravegheate. Alte persoane sunt acuzate ca au provocat incendiile din neglijenţă, aruncând la întâmplare în aer liber ţigări nestinse.

Cea mai gravă situaţie se înregisteză în Queensland, unde poliţia a identificat 98 de persoane, dintre care 67 sunt minore, care ar fi declanşat în mod intenţionat 103 incendii. Între timp, în capitala federală Canberra aerul a devenit irespirabil, iar locuitorii au primit măști de protecție.

Fumul din Australia ar putea înconjura planeta

Între timp, Organizaţia Meteorologică Mondială a avertizat că fumul provocat de incendiile care afectează Australia, deja detectat pe celălalt mal a Pacificului în America de Sud, ar putea face înconjurul lumii în actualele împrejurări. „Sateliţi ai Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA arată că fumul, deja vizibil în Chile şi Argentina, este pe cale să dea ocol Pământului”, a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis.

Incendiile din Australia, care au provocat moartea a peste 20 de persoane, au distrus peste 1.5000 de case şi au generat pierderi economice grave, sunt totodată responsabile de o deteriorare a calităţii aerului, fapt ce constituie „o ameninţare pentru sănătate”, a reamintit o sursă oficială citată de Agerpres.

Fumul degajat de incendii are impact asupra sănătăţii unor colectivităţi sensibile – copii, femei însărcinate şi vârstnici, şi poate afecta pacienţii cu boli respiratorii şi cardiace, a precizat la conferinţa de presă de la Geneva şi purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fadela Chaib.

Incendiile din Australia „provoacă distrugeri uriaşe vieţii sălbatice, ecosistemelor şi mediului înconjurător”, a precizat Nullis, care a subliniat că, în pofida ameliorării aduse de o scădere uşoară a temperaturilor, ce este mai rău încă nu a venit, având în vedere că vara din emisfera sudică de abia a început. Purtătoarea de cuvânt a OMM a explicat că, deşi schimbările climatice nu sunt singura cauză a unor incendii, favorizate de o vreme deosebit de uscată, încălzirea globală joacă „fără îndoială” un rol în situaţia catastrofală din Australia.

Despăgubiri de o jumătate de miliard de dolari americani

Autorităţile din domeniul asigurărilor estimează că nota de plată după incendiile din Australia se ridică – din septembrie anul trecut până acum – la circa 700 de milioane de dolari australieni, adică aproximativ 485 de milioane de dolari americani.


Consiliul Asigurărilor din Australia a declarat marţi că până acum au fost depuse aproape 9000 de cereri de despăgubiri pentru distrugeri şi daune, iar bilanţul va creşte probabil semnificativ în următoarele zile. Ministrul australian de finanţe, Josh Frydenberg, a declarat în aceeaşi zi că 20% din cererile primite au fost evaluate, iar dintre cele evaluate, jumătate au fost deja achitate. Industria asigurărilor „a oferit soluţii de urgenţă clienţilor afectaţi” şi „un anumit sprijin în numerar”, a spus Frydenberg după o întâlnire cu oficiali din domeniu.

Pompierii din sudul şi estul Australiei beneficiază de un „scurt răgaz” datorat condiţiilor meteorologice mai blânde, dar săptămâna aceasta se aşteaptă o nouă intensificare a incendiilor de vegetaţie şi revenirea temperaturilor la peste 40 de grade Celsius, au anunţat marţi autorităţile. Serviciul rural de pompieri din statul New South Wales a comunicat că au fost distruse cel puţin 1588 de locuinţe, iar alte 653 au suferit daune în actualul sezon de incendii, declanşat în septembrie 2019.

În statul Victoria, flăcările au distrus aproape 450 de clădiri. Se aşteaptă noi pagube în ambele state, cele mai afectate din Australia, deşi noaptea trecută a plouat. Zeci de incendii continuă să se propage şi în statul Australia de Sud.