„Ar fi absolut corect” să se extindă cu două luni actualul acord de reducere a producţiei convenit de Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, a afirmat Leonid Fedun, vicepreşedintele Lukoil, al doilea producător de petrol din Rusia, a informat vineri agenţia rusă de presă RIA, transmite Reuters.

După mai multe zile de negocieri, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători, reuniţi într-un grup denumit OPEC+, au convenit în 12 aprilie să-şi reducă producţia cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai şi iunie, o reducere echivalentă cu aproximativ 10% din producţia mondială de petrol.

Acordul este menit să combată declinul preţului la ţiţei, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde preţurile s-au prăbuşit cu 70% până la mijlocul lunii aprilie şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial.

Sâmbătă, alianţa OPEC+ urmează să discute prelungirea acordului.

Surse din OPEC+ au declarat pentru Reuters că Arabia Saudită şi Rusia sunt de acord să extindă reducerea producţiei până la 31 iulie.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat vineri la 41 de dolari, după ce în aprilie scăzuse sub 20 de dolari.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.