Premierul Ludovic Orban a declarat că, în perioada 2021-2030, România va beneficia, prin Fondul de modernizare, de o finanţare din bani europeni estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, fondurile urmând a fi destinate, în special, unor investiţii în capacităţi de producere prin cogenerare şi în energie verde regenerabilă.

Şeful Executivului a făcut precizarea la finalul întâlnirii de lucru pe care a avut-o joi la Ministerul Economiei cu ministrul Virgil Popescu şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Mai puţin cunoscut este un alt pilon al finanţării, care este extrem de important, acest pilon la finanţării este Fondul de modernizare. În perioada 2021-2030, România va beneficia de o finanţare estimată la aproximativ 6 miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte în mai multe domenii. De unde vin banii, dintr-un procent din certificatele de CO2.

Există 11 ţări din Europa Centrală şi de Est care beneficiază de această formă de finanţare şi beneficiază, practic, de 11% din valoarea certificatelor de CO2, României revenindu-i aproximativ 200 de milioane de certificate, care, estimate la valoarea de piaţă din următorii ani, ne duc la garanţia unei finanţări în valoare de chiar peste 6 miliarde de euro”, a declarat Ludovic Orban.

Pentru ce sunt destinați acești bani

El a explicat că aceşti bani sunt destinaţi, de regulă, pentru a finanţa cheltuieli de investiţii în două domenii, structurate pe pilonul I şi pilonul II”.

„Pilonul I, care beneficiază de o finanţare de 70% din această sumă, este destinat investiţiilor în capacităţi de producere prin cogenerare, de asemenea, este destinat investiţiilor în energie verde regenerabilă, este destinată investiţiilor, inclusiv în modernizarea reţelelor de transport al energiei termice, de asemenea mai are câteva destinaţii.

În ceea ce priveşte pilonul II, care reprezintă 30% din suma disponibilă pentru România, sunt bani care pot fi utilizaţi pentru capacităţi de producere pe gaz care nu funcţionează în sistem de cogenerare”, a detaliat Orban.

ELCEN este pregătit să după 3 proiecte de finanțare

Premierul s-a referit, apoi, punctual, la faptul că ELCEN este pregătit să depună 3 proiecte de finanţare din aceste fonduri.

„La finalul implementării proiectelor, sunt două proiecte în valoare de 160 de milioane de euro şi un proiect în valoare de 50 de milioane de euro, practic se va produce energia termică şi electrică în sistem de cogenerare cu un randament de peste 95%. Gândiţi-vă că randamentul actual este de aproximativ 50% în cele 3 CET-uri care vor beneficia de această finanţare”, a spus Orban.

Finanțările sunt pentru toată țara

„Ministerul Economiei (…) practic testează piaţa ca să verifice necesarul de investiţii pentru astfel de tipuri de proiecte şi este în curs de a aduna propuneri de proiecte care urmează a fi finanţate din Fondul de modernizare. Aceste resurse sunt extrem de importante, pentru că pot fi folosite să finanţeze un domeniu care, din păcate, în ultimii 30 de ani nu a beneficiat de investiţiile de care avea nevoie, şi anume producerea de energie în sistem de cogenerare, de energie electrică, producerea de energie termică care să alimenteze sistemele de încălzire centralizate din Bucureşti şi marile oraşe.

Randamentul acestor sisteme sunt foarte mici, pentru că s-au făcut extrem de puţine investiţii şi din cauza asta foarte multe resurse publice sunt alocate pentru a finanţa prin intermediul subvenţiei pentru diferenţă de preţ, într-un fel, lipsa de eficienţă a acestor sisteme, atât sistemele de producere, cât şi pierderile care sunt generate pe reţele”, a spus Orban.

Şeful Executivului a subliniat că banii din Fondul de modernizare vor fi utilizaţi în baza „unor proceduri de selecţie transparente, pe baza unor criterii care vor fi stabilite de Guvern, ţinând cont de toate reglementările care există la nivel european şi de exigenţele care vor fi formulate de la nivelul UE în privinţa modului de cheltuire a acestor bani”.