Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că interesul reciproc al României şi Statului Israel este să extindă şi să aprofundeze dialogul în diferite domenii de interes, menţionând că în cadrul discuţiilor cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, va fi abordat şi subiectul viitoarei reuniuni interguvernamentale comune, care ar urma să aibă loc la jumătatea anului viitor.

Premierul Ludovic Orban efectuează, marţi şi miercuri, o vizită în Statul Israel şi în Palestina.

”Cooperare excelentă cu autorităţile israeliene în privinţa pandemiei”

„Sunt foarte fericit că această vizită a putut fi organizată într-o perioadă extrem de grea, în care criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19 ne-a pus în situaţii extrem de dificile şi ne-a forţat să luăm decizii dificile. Interesul reciproc al României şi Statului Israel este să extindă şi să aprofundeze dialogul comun în diferite domenii de interes”, a afirmat Ludovic Orban la Tel Aviv, în cadrul unor declaraţii comune alături de prim-ministrul Netanyahu.

El şi-a exprimat recunoştinţa pentru cooperarea excelentă pe care a avut-o cu autorităţile israeliene în privinţa modului de gestionare a pandemiei.

„Îmi amintesc videoconferinţa noastră, a fost foarte folositor şi foarte interesant să împărtăşim experienţa în legătură cu lupta împotriva COVID-19. Astăzi, vom explora modalităţi de consolidare a dialogului politic deja consistent şi extins, pe lângă sectorul sănătăţii, din dorinţa de a dezvolta relaţiile economice şi să întărim cooperarea noastră în domeniul apărării şi al securităţii”, a spus Orban.

Premierul român a adăugat că va discuta cu omologul său israelian ordinea de zi de pe agenda reuniunii interguvernamentale româno-israeliene, care ar urma să se desfăşoare la jumătatea anului viitor.

„Vom fi foarte fericiţi să găzduim această întâlnire foarte importantă a celor două guverne, care sunt sigur că va da rezultate concrete”, a mai spus Orban.

Grupul de lucru economic româno-israelian

El s-a referit şi la grupul de lucru economic româno-israelian, lansat cu o lună în urmă, care este deja activ în sectoare precum agricultură, sănătate, tehnologie.

„De asemenea, vreau să subliniez oportunitatea de a dezvolta parteneriatul pentru tehnologiile inovative antreprenoriale şi salut interesul pentru proiecte comune în sectorul energetic”, a evidenţiat Orban.

Premierul român l-a asigurat pe omologul său că România rămâne angajată în lupta împotriva antisemitismului şi discursului urii.

La finalul declaraţiei comune, cei doi şefi de guvern au semnat „Protocolul de amendare a Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit”.

Ludovic Orban şi Benjamin Netanyahu au avut o întrevedere bilaterală.

În vizita pe care o efectuează în Israel, premierul Orban este însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.