„În multe direcţii de sănătate publică aceste decizii (de eficientizare – n.r.) au fost luate. Sunt Direcţii de sănătate publică care funcţionează foarte bine. Sunt, pe de altă parte, Direcţii de sănătate care trebuie să înveţe din experienţa altor direcţii de sănătate publică şi să se perfecţioneze permanent”, a arătat Orban, într-o declaraţie acordată presei.

Precizările au fost făcute la finalul videoconferinţei zilnice organizate de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, împreună cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi prefecţii.

Este necesară o mai bună organizare a interacțiunii cu publicul

Premierul a explicat că în cadrul videoconferinţei a solicitat „o mai bună organizare a interacţiunii cu publicul” la nivelul fiecărei Direcţii de Sănătate Publică.

„Am transmis câteva mesaje foarte simple, întărirea în continuare a activităţii Direcţiilor de Sănătate Publică, în special în ceea ce priveşte pregătirea de noi paturi în secţii de terapie intensivă, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de realizare a anchetelor epidemiologice pentru a finaliza cât mai rapid anchetele epidemiologice pentru persoanele care au fost diagnosticate pozitiv, astfel încât în termen de maxim 24 de ore să se poată dispune izolarea persoanelor care au intrat în contact cu persoanele care au fost diagnosticate ca fiind infectate cu COVID„, a declarat Orban.

Ludovic Orban, despre personalul DSP-urilor

Întrebat dacă există personal suficient pentru accelerarea procedurilor derulate de DSP în teritoriu, Orban a precizat că există soluţii, oferind exemplul Capitalei, unde au fost implicate cadre medicale din reţeaua şcolară şi studenţi, în diverse activităţi.

„Le-am şi dat exemplu, ce s-a întâmplat în Bucureşti. Ştiţi că duminică am participat la un eveniment foarte frumos, în care aproximativ 150 de studenţi de la Medicină participă în mod voluntar pentru a susţine activitatea DSP-ului, participând fie la call-center, fie la realizarea anchetelor epidemiologice.

De asemenea, am dat exemplul Ambulanţei, în care, ca urmare a intervenţiei domnului primar general, Nicuşor Dan, au fost suplimentate efectivele pentru Ambulanţă cu 40 de cadre medicale din reţeaua şcolară, care vor deservi sistemul de ambulanţă, pentru a permite recoltarea probelor, a exudatului nazo-faringian de la persoanele care solicită şi se află în cazul definiţiei de caz.

Deci, există rezidenţi, sunt soluţii. Şi, în ultimă instanţă, sunt, inclusiv pe bază de voluntariat, oameni dispuşi să ajute”, a precizat Orban.