AstraZeneca speră că până la finele anului în curs ”unul, două sau trei” din cele patru vaccinuri ale sale aflate în prezent în stadiu experimental vor începe să dea rezultate.

Repartizarea dozelor va fi dificilă

Potrivit directorului pentru cercetare şi dezvoltare al acestei companii, Josep Baselga, va fi complicat de stabilit cum vor fi repartizate dozele, dată fiind cererea mare, astfel că până la sfârşitul primului trimestru din 2021 vaccinurile, dacă se vor dovedi sigure şi eficace, nu vor putea fi în ”fază avansată de distribuţie”, notează agerpres.ro.

Vaccinurile AstraZeneca ar urma să fie administrate în două doze, cu a doua doză la 28 de zile după prima. ”Vaccinul va ajuta, dar nu este singura soluţie”, a subliniat Baselga, amintind că AstraZeneca lucrează şi la un tratament pe bază de anticorpi monoclonali. El a menţionat că în prezent la nivel global se lucrează la 175 de vaccinuri împotriva COVID-19, dintre care 35 sunt în teste clinice, 10 dintre ele fiind în faza finală a acestor teste.

Vara viitoare ar putea fi ”relativ normală”

Reprezentantul companiei AstraZeneca crede că după o iarnă ”îngrozitoare” vara viitoare va fi ”relativ normală”. În opinia sa, persoanele care nu vor dori să se vaccineze împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie obligate să o facă, întrucât trebuie să prevaleze ”un principiu al libertăţii individuale care este inegalabil”.

Comisia Europeană a încheiat cu compania AstraZeneca, în numele statelor membre ale UE, un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin, care vor fi repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre.

Vaccinul a creat un răspun imun la vârstnici

Vaccinul declanşează producţia de anticorpi şi celule T, cu rol protector, la grupe de persoane mai în vârstă, potrivit Financial Times, care citează două surse familiarizate cu descoperirea, rezultat ce îi încurajează pe cercetătorii aflaţi în căutarea unor dovezi conform cărora produsul îi va proteja pe vârstnici de îmbolnăviri grave sau de deces din cauza virusului, notează Financial Times, ciatat de Reuters.

Detalii despre această constatare urmează să fie publicate în curând într-un jurnal medical, a notat Financial Times fără a preciza numele acestuia.

Rezultatele coincid cu datele publicate în iulie, potrivit cărora vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” în cazul unui grup de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, a relatat ziarul, citând surse apropiate rezultatelor aşa-numitelor teste de imunogenitate.