Europa se reînchide progresiv pentru a opri pandemia de toamnă. În Marea Britanie, Boris Johnson s-a dat bătut în fața vitezei virusului, care a provocat peste un milion de infecții, și a restabilit lockdown în toată Anglia.

Austria și Grecia au procedat la fel, prelungind lista țărilor care au revenit la măsurile de restricție rigide pentru limitarea contactelor sociale, adoptate deja în primăvară. În Anglia sunt peste 20.000 de noi infecții zilnice. După ce a rezistat câteva zile la sugestia de a impune o închidere generalizată de două săptămâni, Johnson a cedat în fața experților și a impus noi restricții în toată Anglia, cea mai populată națiune din Regatul Unit al Marii Britanii: din 5 noiembrie până în 2 decembrie. Fără o astfel de intervenție, țara ar fi riscat o supraaglomerare iminentă a spitalelor și până la peste 4.000 de decese pe zi.

„Dacă nu acționăm acum”, riscăm să avem „mii de morți pe zi” în câteva săptămâni, a declarat premierul britanic într-o conferință de presă, anunțând restricțiile, care prevăd închiderea tuturor magazinelor neesențiale (cu excepția farmaciilor, supermarketurilor și încă câteva), activităților recreative și sociale, hotelurilor, restaurantelor, puburilor și cafenelelor, cu excepția serviciilor take-away, precum și revenirea muncii de acasă pentru cine poate face acest lucru și obligativitatea de a nu ieși afară, cu excepția necesităților fundamentale. În comparație cu luna martie, școlile vor rămâne deschise.

În Austria, cancelarul Sebastian Kurz promisese că va face totul pentru a evita un nou lockdown. Dar și acolo, creșterea exponențială a infecțiilor (cazurile noi s-au cvintuplat într-o lună) au convins Guvernul să ia măsuri. „Dacă nu acționăm acum, terapia noastră intensivă va fi copleșită”, a explicat șeful Guvernului, anunțând al doilea lockdown, de marți până la sfârșitul lunii noiembrie: între 20:00 și 6:00 se dă stingerea, interzicerea întâlnirilor între persoane din mai mult de două familii, anularea tuturor evenimentelor sportive, culturale, recreative, închiderea restaurantelor, barurilor și hotelurilor. Pentru licee și universități se va începe predarea la distanță, potrivit La Stampa.

Criza unităților de terapie intensivă este, de asemenea, un motiv de îngrijorare în Grecia, a explicat premierul Kyriakos Mitsotakis, care a optat pentru un blocaj parțial: baruri, restaurante, săli de sport, teatre, cinematografe și muzee închise timp de o lună în Atena și alte orașe mari, precum și o blocare totală pe timp de noapte. Țara va fi împărțită în două zone, una cu risc ridicat și una cu risc mai mic. Capitala face parte din zona roșie. La nivel național, purtarea măștii în aer liber va fi obligatorie. Magazinele vor rămâne deschise, pentru a nu afecta economia, dar și școlile.

Însă, din Belgia în Olanda, din Republica Cehă în Irlanda, harta tristă a Europei în lockdown se extinde zi de zi. Franța este în fruntea listei, forțată să se întoarcă la carantină națională.

În Germania, numărul virusului nu este încurajator: un record de 19.000 de cazuri noi, în ciuda predicției Angelei Merkel, care în urmă cu o lună a calculat un astfel de scenariu până la Crăciun. Pe tot continentul, creșterea spitalizărilor este indicele pericolului acestui al doilea val de COVID-19.

De miercurea viitoare, 4 noiembrie, Portugalia revine la un lockdown parțial, care va afecta 70% din populația sa, a anunțat primul ministru de la Lisabona, Antonio Costa, la finalul unui consiliu extraordinar de miniștri dedicat crizei sănătății. „A sosit momentul în care este necesar să se ia măsuri mai restrictive pentru a deține control asupra acestei pandemii”.

În cel puțin 14 țări, cazurile s-au dublat într-o săptămână. Cele mai afectate, comparativ cu numărul de locuitori, sunt Republica Cehă, România, Belgia și Polonia. Țările cu cea mai mare creștere înregistrată au fost Serbia, cu internări în creștere în proporție de 97%, Belgia (81%), Austria (69%). Urmează Italia, cu + 64%: singura țară europeană mare, împreună cu Spania, care nu a închis aproape tot. Cel puțin pentru moment.