Scaunul lui Ludovic Orban se clatină din ce în ce mai tare. PSD a anunțat deja depunerea unei moțiuni de cenzură, însă adevăratul pericol pentru Premier vine din relațiile tot mai reci pe care le-ar avea cu Președintele Klaus Iohannis.

Relațiile dintre cele două palate sunt aproape înghețate, președintele fiind în ultimele luni nemulțmit de premierul Ludovic Orban.

Calculele moțiunii

Moțiunea de cenzură ar urma să fie votată de parlamentarii PSD, Pro România, ALDE și de o parte dintre parlamentarii independenți și cei ai minorităților naționale. UDMR a anunțat că nu va semna moțiunea, însă, în ceea ce privește votul, formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu a luat încă o decizie.

De precizat că și Președintele Klaus Iohannis ia în calcul posibilitatea de a numi un alt premier, scrie digi24.ro, citând surse proprii.

Conform aritmeticii parlamentare, moțiunea de cenzură ar putea fi adoptată cu peste 240 de voturi. PSD are împreună cu ALDE aproximativ 214 voturi, la care se adaugă cele 23 de voturi de la Pro România, 3 voturi ale parlamentarilor neafiliați și aproximativ 8-9 voturi de la parlamentarii minorităților naționale.

Demis a doua oară într-un an

Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Ar fi pentru a doua oara când un guvern condus de Ludovic Orban este demis printr-o moțiune de cenzură, într-un singur an, conform sursei citate.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că moțiunea va trece cu 250 de voturi.

”Grija Guvernului a fost sifonarea banului public. Pentru a vă menține la putere ați sabotat intersul românilor. Dar gata, vă ajunge! S-a umplut paharul. PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetența patronată de Guvernul pe care îl conduceți. Pe 17 august PSD va depune moțiunea de cenzură. Considerăm că este timpul să plecați acasă sau la pușcărie în funcție de faptele fiecăruia”, a spus Ciolacu, de la tribuna Parlamentului, la anunțul moțiunii de cenzură.

Poate rămâne interimar pentru 45 de zile

”Toate achizițiile făcute în perioada de urgență au respectat același tipar: de cea mai proastă calitate și la prețuri umflate. Problema e că unele nu au ajuns nici acum în România.

Unde sunt cele 400 de ventilatoare din Coreea de Sud pentru care ați plătit un avans de 2,5 milioane de dolari? Dar cele 100 de ventilatoare din Elveția? Cum sprijinul lui Iohannis ați distrus pas cu pas România. Sute de mii de întreprinzători au afacerile închise, milioane de români au fost lăsați fără acces la sistemul sanitar.”, a mai spus președintele PSD.

Dacă moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament, Guvernul Orban este demis și poate rămâne interimar pentru următoarele 45 de zile. În acest interval, Guvernul nu poate adopta Ordonanțe de Urgență și nici proiecte de lege.