Ludovic Orban a explicat vineri că Ministerul Agriculturii va plăti despăgubiri fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta din acest an. Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii dispune de fonduri pentru plata despăgubirilor, însă a arătat că Guvernul ar putea analiza alocarea de noi fonduri la rectificarea bugetară care va fi discutată vineri seară.

„Vom asigura banii necesari din bugetul Ministerului Agriculturii pentru a plăti despăgubirile pe care le-am anunţat pentru fermierii ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă. Bugetul Ministerului Agriculturii este un buget care are mai multe categorii de cheltuieli. Nu trebuie să existe o corespondenţă între suma care urmează a fi plătită pentru despăgubirile către fermieri şi creşterea bugetului Ministerului Agriculturii. Sigur că voi mai analiza o dată. Rectificarea bugetară este obiectul unei dezbateri în Guvern. Ăsta este un proiect care este public în momentul de faţă, în transparenţă, dar decizia finală o vom lua în cursul acestei seri”, a afirmat Orban.

Secetă gravă în România

Traversăm în agricultură o perioadă cu o secetă nemaivăzută în ultimii 60 de ani, dacă nu chiar mai de mult, iar perspectivele par să nu se îmbunătățească nici pentru culturile care urmează a se însămânța în lunile august-septembrie și nici pentru recoltele de anul viitor.

În prognozele emise de INMH, nu se prefigurează perioade ploioase în următoarele 4 săptămâni și această situație poate afecta în mod grav semănăturile de toamnă, în special cele de rapiță, orz și dacă se va prelungi această situație și culturile de grâu.

Dar întorcându-ne în prezent, după ultimele afirmații făcute de oficialii de la minister,  prin persoana domnului Emil Dumitru, secretar de stat, se ,,afirmă că peste 1,5 mil. hectare de culturi înființate în primăvara sunt calamitate în diferite grade din cauza secetei, Guvernul analizând posibilitatea de a-i despăgubi pe agricultori în funcție de resursele bugetare disponibile. Aceste suprafețe se adaugă la cele 1,2 milioane de culturi înfiintate în toamnă compromise tot de secetă și pentru care agricultorii vor primi despăgubiri, cel mai probabil, în luna septembrie, după ce Comisa Europeana isi va da acordul, fiind vorba de un ajutor de stat. ” (AGROSTANDARD 05 aug 2020).