Premierul Ludovic Orban a recunoscut duminică faptul că majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020 este departe de a fi o certitudine. Ca de obicei, șeful Executivului a motivat noua posibilă măsură de austeritate prin lipsa resurselor financiare.

Este nevoie de precauție

”Nu e 100% ( că vor crește pensiile de la 1 septembrie n.r.) Banii sunt prevăzuți în buget. Depinde de cum evoluează economia. De cum evoluează încăsările bugetare. În momentul în care iei o decizie să crești o pensie, un salariu, astea sunt chetluieli obligatorii. După majorare trebuie să ai extrem de multă precauție în luare acestor decizii.

De regulă, creșterile trebuie să fie legate de indicatorii economici. PSD a făcut varză sistemul de pensii”, a declarat Ludovic Orban pentru hotnwes.ro.

Ludovic Orban a făcut precizări și despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în cazul celor angajați la stat.

Cumulul pensiei cu salariul

”Legea de corectare a Ordonanței 114 a avut foarte multe elemente care au pus bazele Legii Bugetului de stat și Legii Bugetului asigurărilor sociale. Și atunci, ei ne-au atacat la CCR Legea de corectare a OUG 114 și nu puteam executa bugetul, care intra în vigoare la 6 ianuarie, fără să avem reglementările care puneau bazele bugetului.

De exemplu, interzicerea detașărilor din privat, cumulul pensiilor cu salariul, care a fost atacată pe fond în Legea de corectare a OUG 114. De aia nu se regăsește în lege, pentru că nu ne-am permis să introducem în Ordonanță de Urgență un text care este supus controlului constituțional, ar fi fost o sfidare asupra Curții Constituționale și chiar o chestiune care nu poate fi acceptată în cadrul normelor democratice”, a declarat Ludovic Orban, conform sursei citate.

Trebuie menționat faptul că Guvernul a adoptat pe 6 ianuarie o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care și-a asumat răspunderea a fost atacat la CCR.

Ordonanța nu include însă prevederea referitoare la interzicerea cumului pensiei cu veniturile de la stat, fiind atacată la CCR.