Ludovic Orban, fost președintel al PNL, actual demisionar din grupul din Parlament al liberalilor, a transmis, duminică seara, la Realitatea PLUS, că România nu se află în situația Italiei, de exemplu, cu marea majoritate a populației vaccinate anti-Covid. În aceste condiții nu poate să-și permită condiționarea dreptului la muncă de imunizarea cu vaccinul anti-COVID.

Ludovic a răbufnit

„Nu cred ca votez forma actuala a legii. Forma actuala a legii nu o voi vota”, a mai spus Ludovic Orban, invitat în emisiunea Culisele statului paralel de la Realitatea Plus.

Liderul PNL a atacat direct actuala conducere a partidului pentru măsurile pe care le-a luat în pandemie.

„Problema mea principala pleacă de la câteva puncte:

1. E demonstrat științific că o persoană vaccinată poate să transmită virusul. Va vorbește o persoană care crede în vaccin. Problema cu vaccinul este că vaccinul mă ajută pe mine. Cum? Dacă contractez boală să nu am o formă severă. Pe de altă parte, nu mă împiedică pe mine că persoană vaccinată să transmit virusul dacă eu l-am contractat. Mi se pare că nu e corect din punct de vedere medical. Din punctul de vedere al respectării dreptului la sănătate al persoanelor care nu se vaccineaza. Sau inclusiv al persoanelor care sunt vaccinate că o persoană vaccinată poate transmite și unei alte persoane care este vaccinată. Sigur că vaccinul va evolua probabil și că în timp se va dezvoltă o formă de imunitate care să dureze mai mult.

2. Poate Italia își permite cu 80% din cetățenii vaccinați să condiționeze dreptul la muncă de vaccin sau de un test RTC. România, cu 32% din cetățeni vaccinați nu-și poate permite asta. Eu nu pot să interzic dreprul la muncă, pentru că de fapt asta fac. Uitați-va ce scrie în lege, că automat i se suspendă contractul de muncă fără salariu 30 de zile și după aia își pierde locul de muncă. Gândiți-va ce lovitură este pentru economie dacă angajatorul este obligat să renunțe la contractul de muncă al unei persoane care nu se vaccineaza”, a transmis Orban.

Orban mai spune că statul a eșuat în a asigura tratamente românilor la care au acces toți cetățenii europeni. Din acest motiv, ar trebui să fie o rușine pentru Guvern ceea ce a făcut.

„Faptul că statul eșuat nu asigura românilor tratamentele la care au acces toți cetățenii europeni este o rușine pentru guvern și pentru Ministerul Sănătății pentru că noi am trăit în 2020 experiență luptei contra acestei pandemii. Puteam anticipa foarte clar care sunt nevoile pe toate categoriile de produse de care e nevoie pentru a face față acestui nou val epidemic. Faptul că nu s-au luat măsuri, că nu s-au cumpărat medicamente care sunt cunoscute, anticorpii monoclonali… sunt scheme de tratament. Cum e posibil să nu asiguri resurse financiare și mai ales Ministerul Sănătății și guvernul în ansambu să nu se ocupe…”, a mai spus Orban.