Update:

Lista Guvernului Ciucă şi programul de guvernare au fost depuse sâmbătă la Parlament, Birourile Permanente ale celor două Camere urmând să decidă calendarul audierii în comisii a miniştrilor propuşi şi data şedinţei comune pentru învestirea noului Cabinet.

Știre inițială

Programul de guvernare şi componenţa Guvernului PNL-UDMR a primit sâmbătă aprobarea finală din partea Biroului Politic Naţional al PNL. În acest format, Alina Gorghiu va deţine portofoliul Justiţiei şi Cătălin Predoiu pe cel al Apărării. Acum, următorul pas este depunerea la Parlament, programată la ora 14.30.

Votul ar putea fi dat miercuri

Conducerile celor două Camere vor stabili apoi calendarul audierii miniştrilor, liberalii estimând că votul de învestitură ar putea fi dat miercuri. Cu o zi în urmă, lista miniştrilor a fost aprobată în Biroul Executiv al PNL cu o singură abţinere, iar programul de guvernare, în unanimitate.

În ceea ce priveşte şansele ca acest Cabinet să primească aprobarea Parlamentului, însuşi premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat că, la cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are cum să treacă, dar, prin votarea, miercuri, a acestui Guvern, se poate câştiga timp în care partidele să găsească elementele comune.

Mai optimist, premierul interimar, preşedintele PNL Florin Cîţu crede că acest Guvern va trece, strategia fiind să negocieze, până miercuri, cu fiecare parlamentar în parte, cu argumentul că aceeaşi strategie a fost folosită când a fost dat jos Guvernul Dăncilă. ”Suntem conştienţi de faptul că astăzi încă nu există majoritate pentru învestirea guvernului în Parlament”, a afirmat, la rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor.

Noutăţile din lista propusă Biroului Politic Naţional al PNL de către Biroul Executiv sunt nominalizarea Alinei Gorghiu la Justiţie, a fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu la Apărare, a lui Florin Roman la Economie, a fostului ministru al Fondurilor Europene Marcel Boloş la Transporturi, a lui Mircea Fechet la Agricultură şi a lui Robert Sighiartău la Ministerul Cercetării, în timp ce Nelu Tătaru ar urma să revină la Sănătate. Faţă de portofoliile deja deţinute – Dezvoltare, Mediu şi Sport – UDMR ar urma să mai deţină şi Ministerul Proiectelor Europene şi un post de vicepremier, care va reveni lui Kelemen Hunor.

LISTA GUVERNULUI

Premier: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Energiei: Virgil Popescu

Ministerul Economiei: Florin Roman

Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru

Ministerul Justiţiei: Alina Gorghiu

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Robert Sighiartău

Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu

Ministerul Muncii: Raluca Turcan

Ministerul Educaţiei: Sorin Cîmpeanu

Ministerul de Interne: Lucian Bode

Ministerul de Finanţe: Dan Vîlceanu

Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Hegedüs Csilla

Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş

Ministerul Dezvoltări: Cseke Attila

Ministerul Mediului: Tanczos Barna

Ministerul Tineretului si Sportului: Eduard Novak.

Ciucă recunoaște că nu ies calculele

Nicolae Ciucă spune că la cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are şanse să treacă.

”Sigur, la cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are şanse să treacă. Pe parcursul negocierilor s-a constatat multă inflexibilitate în negociere şi am constatat că nu se va putea ajunge la un acord politic care să dea o majoritate în Parlament”, a spus Nicolae Ciucă.

El a adăugat că, ”ţinând cont de situaţia de astăzi, una complicată”, a hotărât să meargă cu Guvernul şi programul de guvernare în Parlament, pentru că există timp de reflexie până miercuri şi se pot gândi la ce pot spune electoratului”.

”Nu am o experienţă politică, dar neajungându-se la un acord politic, prin votarea acestui guvern, se poate câştiga timp”, a argumentat Ciucă.