Investiţiile în infrastructura de transport reprezintă o prioritate absolută pentru noul Guvern, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban. Prezent la ceremonia de preluare a mandatului de către noul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, prim-ministrul a afirmat că „dezvoltarea economică a României depinde în măsură decisivă de capacitatea de a debloca marile proiecte”.

„Pentru noi, investiţiile în infrastructura de transport reprezintă o prioritate absolută. Dezvoltarea economică a României depinde în măsură decisivă de capacitatea noastră de a debloca marile proiecte, de a accelera toate procedurile şi de a asigura respectarea contractelor şi de a avea capacitatea de a utiliza toate resursele financiare aflate la dispoziţia noastră, fie că este vorba de fonduri bugetare, că este fonduri europene sau despre fonduri private atrase prin adevărate contracte de parteneriat public-privat, nu prin simulacrele organizate astăzi de Comisia de prognoză, care are cu totul şi cu totul alt obiectiv în funcţionare”, a precizat Orban.

Noul şef al Executivului a arătat că marile proiecte de infrastructură de transport au nevoie de implicarea ministrului şi a angajaţilor din subordinea sa, dar şi a celorlalte instituţii ale statului care emit avize sau autorizaţii pentru investiţii.

„Toate marile proiecte de infrastructură nu pot fi derulate în cele mai bune condiţii doar prin implicarea totală a ministrului Transporturilor şi a echipei de la nivelul Ministerului Transporturilor şi de la companiile şi autorităţile care funcţionează în subordinea sa, în coordonarea Ministerului Transporturilor. Este nevoie de o susţinere a tuturor instituţiilor Guvernului şi a altor instituţii ale statului pentru a elimina orice blocaj, pentru a grăbi la maxim toate procedurile, pentru a obţine toate tipurile de avize, autorizaţii şi de alte categorii de proceduri care sunt necesare în derularea marilor proiecte de infrastructură. Nu în ultimul rând, este nevoie de credibilitate în relaţiile cu partenerii noştri din Uniunea Europeană şi, de asemenea, este nevoie de un profesionalism şi o competenţă crescute atât în ceea ce priveşte aparatul Ministerului Transporturilor, cât şi în ceea ce priveşte managementul companiilor şi autorităţilor aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Transporturilor”, a adăugat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul şi-a manifestat încrederea că noul ministru al Transporturilor „va avea un mandat în care va împinge lucrurile înainte”.