Carmen Iohannis s-a născut în anul 1960, pe 2 noiembrie în Reghin România. Aceasta este descendenta unei familii române unite greco-catolice din localitatea Sântu, un sat din apropierea orașului Reghin, în județul Mureș.

În copilărie, soția președintelui a fost pasionată de artă. Aceasta a practicat baletul și a luat lecții de pian. De asemenea, în perioada comunistă din România, Carmen Iohannis a participat la slujbele clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuința particulară a acestuia, slujbe la care a fost prezent și Klaus Iohannis, soțul acesteia.

Cum s-a cunoscut cu Iohannis?

Cei doi soți s-au cunoscut în perioada studenției când Carmen Iohannis avea 22 de ani, prin intermediul unor prieteni sibieni, iar șapte ani mai târziu, în anul 1989, cei doi s-au căsătorit.

Imediat după absolvirea facultății, cei doi au lucrat ca profesori la Agnita și Sibiu, iar după anul 1989 aceștia au ajuns să predea la liceele în care fuseseră cândva elevi, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, respectiv la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. 

În prezent, Carmen Iohannis este profesoară de limba engleză.

De ce nu au copii?

Foarte multă lume se întreabă de ce după o căsnicie îndelungată cuplul prezidențial nu are încă moștenitori. De asemenea, în urmă cu ceva timp președintele Klaus Iohannis a fost aspru criticat după ce a declarat public că el și soția sau ales să investească în imobiliare, deoarece nu au copii.

Pentru a elimina orice fel de dubiu și pentru a aduce o explicație tuturor celor care se întrebau de ce cuplul nu a ales să-și mărească familia, președintele Iohannis a dat răspunsul mult așteptat.

„Din păcate, ca să nu înţeleagă cineva că intenţionat nu avem copii, nu avem copii. Nu s-a putut. Şi atunci am avut resurse pentru altceva. Eu mi-aş fi dorit mai mult decât orice să investesc aceste resurse în copiii proprii, dar nu a fost să fie’, a dezvăluit Iohannis.

După declarațiile președintelui, lumea s-a întrebat de ce cuplul nu adoptă un copil în cazul în care își doresc acest lucru atât de mult. În urma întrebărilor apărute în spațiul public, Iohannis a clarificat și acest lucru.

„Nu a fost o idee pe care să o luăm în considerare, pentru că acum 20 de ani am decis să intru într-o carieră foarte publică și poate dacă aș fi avut copii, nu aș fi făcut acest pas. Așa, am avut mai mult timp, mai multă energie la dispoziție pentru a mă implica în ceea ce fac în calitatea mea de persoană publică’, a informat Iohannis.