Cei doi oficiali au semnat Planul de cooperare în domeniul formării profesionale pentru anul 2023, astfel încât reprezentanți ai MAI să ajute la pregătirea structurilor din Republica Moldova.

”Pe fondul celor mai recente evoluţii de securitate regională, am avut astăzi o nouă întrevedere cu doamna Ana Revenco, ministrul afacerilor interne din Republica Moldova, recent reînvestită în funcţie. Contextul de securitate din regiune ne obligă să ne coordonăm îndeaproape şi să gestionăm proactiv situaţiile deosebite cu care ne confruntăm”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova trebuie să facă față unor amenințări fără precedent

Lucian Bode a mai spus că s-a discutat despre modalitățile concrete de consolidare a cooperării dintre cele două ministere, cu scopul creșterii profesionalismului structurilor omoloage din țara vecină.

”Sunt convins că acţiunile noastre de acum vor consolida pe termen lung rezilienţa statelor noastre şi vor susţine o apropiere ireversibilă a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi de România. Nu în ultimul rând, cu ocazia întrevederii de astăzi, am semnat Planul de cooperare în domeniul formării profesionale pentru anul 2023, un document esenţial prin care Ministerul Afacerilor Interne din România va contribui direct la creşterea nivelului de profesionalism al angajaţilor structurilor omoloage din Republica Moldova”, a mai scris acesta.

„Într-o perioadă în care instituțiile de ordine și siguranță publică din Republica Moldova trebuie să răspundă unor provocări fără precedent, instruirea la cele mai înalte standarde UE pe care România o va furniza este esențială pentru creșterea rezilienței în fața acestor provocări.”, a adăugat ministrul de Interne.

Dorin Recean, întâlnire cu ambasadorul României la Chișinău

Totodată, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, l-a primit luni în vizită pe ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon Țurcanu. Aceștia au discutat despre parteneriatul strategic dintre cele două țări, dar și despre vizita lui Dorin Recean la București.

Guvernul Republicii Moldova a transmis un comunicat în care arată că agenda întrevederii a inclus subiecte de interes comun, printre care și viitoarea vizită la București a Executivului de la Chișinău.

”Premierul Dorin Recean a exprimat recunoştinţa pentru suportul acordat ţării noastre pe diverse domenii, dar mai ales pentru susţinerea consecventă oferită de autorităţile de la Bucureşti în parcursul european al Republicii Moldova, în spiritul comunităţii de istorie, limbă şi cultură”, se arată în comunicat.

De asemenea, diplomatul român l-a felicitat pe premier cu ocazia investirii în funcție și a exprimat sprijinul României.