Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a cerut, în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu omologii din Uniunea Europeană, ca oligarhii moldoveni acuzați că ajută Moscova să destabilizeze Republica Moldova să fie sancționați.

”Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situaţii, începând de anul trecut”, spune oficialul de peste Prut.

El a cerut omologilor săi să îi plaseze pe ”oligarhii şi politicienii corupţi care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova” pe o listă neagră. Această listă nu le-ar mai permite să intre în pe teritoriul European și le-ar bloca și activele bancare.

”Trebuie să înscriem aceşti oligarhi, care sunt mandatari ai Rusiei, pe lista sancţiunilor UE şi trebuie să aducem un sprijin sporit Ucrainei în materie de securitate prin Instrumentul European pentru Pace”, a spus și ministrul de Externe din Estonia, Urmas Reinsalu.

Kremlinul acuză Moldova de „isterie anti-rusească”

Kremlinul a acuzat luni mica Moldovă de „isterie antirusească”, după ce premierul său a cerut demilitarizarea regiunii separatiste transnistrene, susținută de Moscova.

În timpul ofensivei Moscovei împotriva Kievului, tensiunile dintre Moldova pro-UE, situată între Ucraina și România, și Rusia au fost foarte mari.

„Moldova alunecă în isteria antirusească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Lipsa unui dialog constructiv dăunează Moldovei însăși.”

El a declarat că relațiile Moscovei cu Chișinăul sunt „tensionate” și a avertizat mica țară să fie „foarte, foarte atentă” cu declarațiile sale.

Republica Moldova ar trebui să continue eforturile începute

Săptămâna trecută, premierul moldovean Dorin Recean a declarat că Republica Moldova ar trebui „să continue eforturile noastre pentru ca trupele rusești să fie retrase” din Transnistria.

„Zona transnistreană trebuie să fie demilitarizată”, a declarat el în parlament.

Transnistria este o regiune îngustă de la granița cu Ucraina, care s-a separat de Moldova după un scurt război în 1992. De atunci, soldații ruși au fost desfășurați acolo.

Moldova, o țară de 2,6 milioane de locuitori cu o minoritate rusă considerabilă, a luat o turnură pro-occidentală în ultimii ani, ceea ce a provocat furia Moscovei.

După lansarea ofensivei pe scară largă împotriva Ucrainei în urmă cu un an, Kremlinul a fost acuzat de creșterea tensiunilor în Transnistria pentru a destabiliza Ucraina și Moldova, scrie The Moscow Times, citând France Presse.