Potrivit ministrului de Interne, 4.075 de români au participat duminică la protestele privind noile măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19. El a subliniat faptul că dreptul la protest a fost câștigat de la Revoluție și trebuie protejat și încurajat în continuare.

“Dreptul de a protesta este un drept câştigat cu sânge la Revoluţia din 1989, în consecinţă acest drept trebuie protejat, trebuie încurajat. Nu cred că aţi văzut din partea membrilor Guvernului sau a coaliţiei de guvernare mesaje care să intimideze astfel de activităţi. În seara zilei de 28 târziu, pentru că unele proteste s-au terminat dimineaţa, din datele pe care le avem noi în acest moment au fost 24 de proteste în 24 de locaţii cu 4.075 de participanţi”, a spus Bode, la Parlament.

Având în vedere numărul mare de protestatari, el a făcut apel la respectarea normelor de protecţie sanitară. Mai exact, mnistrul de interne susține că români au dreptul să protesteze, însă nu trebuie să își pună în pericol nici sănătatea lor, dar nici a celor din jur.

Revenirea la normalitate se bazează pe respectarea restricțiilor

Totodată, Bode a mai adăugat că revenirea la normalitate se va face doar prin respectarea măsurilor impuse și prin vaccinarea anti-covid.

“Fac un apel către toţi cei care doresc şi simt nevoia să participe la astfel de manifestări: respectaţi normele de protecţie sanitară. Este dreptul vostru să participaţi la astfel de proteste, dar nu puteţi pune în pericol sănătatea celor din jur pentru că 1.000 de oameni care participă la proteste într-o locaţie peste câteva ore, fără mască, fără respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vor fi în societate, potenţial 1.000 de persoane care pot infecta alţi oameni nevinovaţi care respectă măsurile de protecţie sanitară.

În regulă, protestaţi, dar respectaţi măsurile de protecţie sanitară pentru că efortul este unul extraordinar din partea societăţii româneşti, a agenţilor economici, din partea tuturor forţelor politice Putere-Opoziţie responsabile şi până la urmă scopul este unul comun – acela de a reveni la normalitate, iar normalitatea nu se poate obţine numai prin respectarea măsurilor de protecţie sanitară, pe de-o parte, şi continuarea campaniei de imunizare a cetăţenilor, lucru de care Guvernul se asigură că se realizează foarte bine şi vedeţi că suntem la nivel european pe poziţia a şasea, eram la un moment dat, în ceea ce priveşte numărul de persoane imunizate în raport cu populaţia ţării”, a spus ministrul de Interne.

În ceea ce privește amenzile de duminică seară, Bode a anunțat că va solicita Poliţiei şi Jandarmeriei să transmită o situaţie privind numărul de persoane amendate. El a mai subliniat faptul că în cazul de noi proteste, numărul forţelor de ordine va fi suplimentat cât va fi necesar pentru asigurarea ordinii şi siguranţei.