Lucian Bode, despre centrul e pregătire integrată pentru situaţii de urgenţă de la Sântion: Este un proiect etalon

„Sunt foarte bucuros să fiu alături de dumneavoastră la inaugurarea acestui centru, transfrontalier, pentru pregătirea pompierilor. Acest lucru nu era posibil fără implicarea unor oameni sufletişti, dedicaţi misiunilor de salvare. Acest proiect este o unitate etalon, un proiect pilot care va deschide calea pentru noi proiecte similare la nivel naţional. Vrem să dezvoltăm acest tip de proiect în cât mai multe regiuni din România. (…)

Voi fi un susţinător al iniţiativelor care conduc la asigurarea unui nivel ridicat de pregătire a personalului implicat în gestionarea situaţiilor de risc şi a dezastrelor. În această meserie, poate cel mai important lucru, dincolo de a fi dedicat, este, în opinia mea, pregătirea continuă.

Acest lucru îl vedem azi aici, la Sântion, în judeţul Bihor, îl vedem în foarte multe locuri privind pregătirea structurilor din cadrul IGSU şi mi-aş dori ca acest lucru să se întâmple şi la nivelul celorlalte structuri – Jandarmerie, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră”, a declarat, în conferinţă de presă, ministrul Lucian Bode.

Ministrul a mai precizat, după o discuție cu partenerii în proiect din Ungaria, că managementul riscurilor trebuie să fie unul comun, având în vedere că problemele sunt comune și riscurile aproape identice.

Mesaj de felicitări pentru cei care s-au implicat

Ministrul a ținut să-i felicite pe ce care s-au implicat în acest proiect realizat din fonduri europene.

„Eu îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în realizarea acestui proiect foarte important din fonduri europene. Valoarea totală a acestui proiect este de 1,2 milioane de euro. Încurajez accesarea de fonduri europene, pentru că deşi avem un buget mai mare decât anul trecut, cu 5,47% mai mult, fiind cel mai mare buget din ultimii cinci ani, cu toate acestea consider că soluţia accesării fondurilor europene este la îndemâna noastră şi este obligatorie”, a subliniat ministrul Bode.

Ulterior și secretarul de stat Raed Arafat i-a felicitat pe aceștia.

„Am văzut astăzi munca lor, a colegilor şi este o realizare foarte importantă care este un model pentru alţii. Felicitări pentru ce au făcut”, a precizat şi dr. Raed Arafat.

Despre Centrul de la Sântion

Președintele SARTISS şi şeful SMURD-UPU Bihor au precizat că centrul de la Sântion este o încununare a colaborării între organizaţia nonguvernamentală Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale – SARTISS şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, care au început în 2010 construirea acestui centru pentru salvatori. Activitatea era axată iniţial pentru pregătirea de paramedici, medici şi asistenţi. Faza următoare, demarată în anul 2012, a vizat, alături de pompierii din Hajdu-Bihar, din Ungaria, dezvoltarea părţii de căutare, salvare, stingere incendii şi studiul focului, proiect finalizat practic în martie 2021.

S-a investit în echipamente de simulare, dar şi în spaţii de cazare pentru viitorii cursanţi, din ţară sau din afara ţării. Pompierii din cadrul ISU Crişana şi omologii ungari au elaborat o strategie comună de intervenţie şi management al riscurilor pe regiunea transfrontalieră. Acest document va fi finalizat săptămâna următoare şi va fi validat ca procedură operaţională de ambele părţi ale graniţei. De asemenea, s-au organizat mai multe cursuri de limbi străine.

În acelaşi proiect s-a finanţat instruirea a zece instructori pe partea de stingere incendii. Mentenanţa şi costurile legate de cursuri vor fi susţinute de asociaţia SARTISS, inclusiv cazarea gratuită, la fel cum gratuită este şi participarea la cursuri, care parte a sistemului de formare profesională al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit şefului ISU Crişana al judeţului Bihor, col. Sorin Caba, începând din 2010 aici au fost instruiţi anual în jur de 1.500 de salvatori.