Lovitură pentru nevaccinați! Raed Arafat dă o nouă veste cruntă: Vor sta mai mult în carantină

Așadar, șeful DSU a explicat faptul că astăzi (n.red. 5 ianuarie) sau mâine va fi modificată decizia CNSU și este posibil „să fie carantinare diferită pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală”.

„Urmează să se facă o modificare la hotărârea CNSU pentru perioada de carantinare și izolare. Urmează astăzi sau mâine dimineață să emitem hotărârea CNSU. Vorbim de reducerea perioadei de carantinare și de izolare. Este posibil să fie diferențiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală și celelalte. Ideea este să mergem pe o reducere a perioadei de carantinare și izolare”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a vorbit și despre contagiozitatea tulpinii Omicron, explicând faptul că infectarea se poate produce în urma unui contact mult mai scurt, comparativ cu varianta Delta și variantele anterioare.

„Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat și poți să fii și tu infectat. Din această cauză, măsura de purtare a măștii devine obligatorie în toate spațiile închise și deschise. Unul dintre lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, ci pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe țări. Închide activitățile economice prin îmbolnăvirea în masă a personalului și trimiterea lui la izolare la domiciliu”, a explicat Raed Arafat.

Bilanț COVID miercuri, 5 ianuarie

Declarațiile șefului DSU au fost lansate în conextul în care în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.893 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 993 mai multe decât în ziua anterioară. 276 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 5 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.821.849 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 12.021 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.749.204 pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 459 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 58.896 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.01.2022 (10:00) – 05.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 30 de decese, dintre care 6 anterioare intervalului de referință, (16 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava și Municipiul București.