Mai exact, este vorba despre Ordonanța de Urgență care prevede introducerea contribuției personale pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice).

Impact mare pentru omul de rând

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat că românii care nu plăteau până acum pentru analize, s-ar putea trezi că acum vor fi nevoiți să plătească pentru acestea.

„Această ordonanță a fost dată într-adevăr acum vreo doi ani, a fost amânată și acum ai intrat în vigoare. Impactul ei poate fi unul foarte mare pentru omul de rând, mai ales cel care nu are bani.

Din ce-am văzut eu, vulnerabilitățile acestei ordonanțe sunt următoarele: permiți unui sector să ia bani în plus față de ce ia de la CNAS, deci accesează fondurile CNAS, dar bani sunt în plus, comparativ cu sectorul public.

După care, avem medici care lucrează în ambele sectoare deodată, ceea ce înseamnă mutarea bolnavilor, pentru că e foarte ușor să spui că eu nu am ce îmi trebuie aici, du-te dincolo și acolo te trezești că ai de plătit 80.000 de lei, 100.000 de lei. Deci nu vorbim despre 10 lei, vorbim de niște sume imense, ceea ce clar va crea inechitate”, a spus Raed Arafat, în cadrul emisiunii de la EVZ Play.

Şeful DSU a mai explicat că românii care îşi făceau până acum analize gratuite se vor trezi că li se cer bani pentru acestea.

“Este posibil, da. Este posibil să se facă coplăți. Serviciul medical va fi limitat”, a precizat oficialul.

Diferența dintre contribuția personală și coplată

Contribuția personală este o diferență între cât se decontează din Fond și cât este tariful perceput, mai apropiat de costul real. Coplata este de asemenea un transfer financiar în sistem, dar nu are o legătură directă cu costul real. Coplata s-a aplicat în spitale din România acum ceva timp, fără succes – era vorba despre o sumă simbolică de 10 lei pentru o internare.

Distincția de făcut aici este că scopul coplății nu este să acopere diferența dintre tariful decontat și costul real. Scopul coplății este să dirijeze comportamentul celor care caută servicii medicale pentru a descuraja o utilizare abuzivă a acestora, explica în vara anului trecut președintele CNAS, Adrian Gheorghe, la Digi24.