Lovitură pentru cei cu mașini pe benzină și motorină! Prețul carburanților a explodat

În prima zi a anului 2022, prețul mediu al unui litru de benzină era de 6,16 lei, în timp ce pentru motorină era de 6,11 lei. La 27 de zile distanță, prețurile la carburant s-au majorat.

Așadar, în prezent, prețul mediu al unui litru de benzină este de 6,63 de lei, în timp ce cel al motorinei este de 6,57 lei.

Dacă comparăm aceste prețuri cu cele raportate în luna decembrie a anului trecut, putem observa o crește a prețurilor cu 9,8%. Concret, un plin costă cu 29,5 lei mai mult decât costa în urmă cu 30 de zile, informează Antena 3.

Viitorul nu vine cu vești bune

Pe de altă parte, benzina și motorina superioară deja au trecut pragul de 7 lei – un litru de benzină superioară costă 7,51 de lei, în timp ce un litru de motorină superioară costă 7,17 lei.

Analiștii economici nu vin nici ei cu vești bune și spun că prețurile vor continua să crească. Potrivit previziunilor lor, în câteva luni prețul pentru un litru de benzină standard va sări de 7 lei.

Aceste scumpiri au venit din cauza cotațiilor petrolului, care au trecut de 90 de dolari/baril pentru prima dată în ultimii 7 ani, pe de o parte, iar pe cealaltă parte, și din cauza accizelor majorate de către Executiv.

Benzina și motorina se vând în România la cele mai mari prețuri din istorie

Creșterile de prețuri la benzină și motorină se simt extrem de puternic, mai ales că în anul 2020 prețurile ajunseseră la cel mai mic nivel al ultimilor zece ani.

În luna ianuarie 2022, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 9,8% față de luna decembrie 2021, în timp ce prețul motorinei a crescut cu 8,8% față de finalul anului trecut. Mai precis, un plin de benzină s-a scumpit cu 29,5 lei, în timp ce un plin de motorină s-a scumpit cu 26,5 lei.

Cât costă benzina în orașele din România

Cea mai ieftină benzină în București costă 6,47 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină 6,48 lei pe litru, în timp ce GPL-ul se vinde cu cel puțin 3,72 lei pe litru.

În marile orașe din țară, prețurile la benzină și motorină le depășesc pe cele din București, astfel că, în Cluj Napoca, un litru de benzină este 6,47 lei, iar unul de motorină este de 6,40 lei. GPL-ul este 3,79 lei litrul.

În Timișoara, un litru de benzină este 6,48 lei, unul de motorină este 6,43 lei, iar GPL-ul este 3,72 lei pe litru.

În Iași, un litru de benzină este 6,49 lei, unul de motorină este 6,43 lei, iar GPL-ul este 3,83 litrul.

La benzinăriile din Constanța, un litru de benzină este 6,50 lei, unul de motorină este 6,41 lei, iar litrul de GPL este 3,80 lei.

În prezent, cele mai mici prețuri disponibile în România sunt de 6,39 lei pentru benzină, într-o stație din Bihor, și 6,35 lei pentru motorină, într-o stație de alimentare din Bacău.