Ce se întâmplă cu prețul energiei din primăvară? Marius Budăi: Nu vom sta pasivi. Toți românii trebuie să știe

Românii se confruntă de ceva timp cu facturi mult mai mari la energie și la gaze, iar statul le-a sărit în ajutor cu anumite măsuri de plafonare și de compensație. Totuși, măsurile anunțate de Executiv acum ceva timp vor expira în primăvară, iar oamenii se tem că nu vor face față noilor prețuri.

Pe acest fond, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că dacă situația o cere, atunci se vor aplica măsuri și în primăvară.

”Din păcate, creşterea preţurilor energiei a creat un deranj foarte mare din punct de vedere social. Suntem extrem de atenţi asupra a ceea ce se întâmplă cu preţurile din energie. Fluctuaţia foarte mare de la o lună la alta ne face să acţionăm pas cu pas. De aceea sunt cele două OUG-uri… şi de aceea vom fi atenţi la ceea ce se întâmplă. Cu siguranţă, dacă va fi nevoie de intervenţia statului după data de 31 martie, cu siguranţă vom reacţiona, nu vom sta pasivi”, spune ministrul.

Marius Budăi a mai declarat de la Iași că orice variantă este posibilă pentru a-i ajuta pe consumatori, în special pe cei care sunt vulnerabili, situația aplicându-se și pentru IMM-uri.

”Eu am o credinţă, cea mai bună protecţie socială este crearea unui loc de muncă. Noi suntem puşi în situaţia în care IMM-urile să îşi apere locurile de muncă, abia după aceea să implementeze măsuri economice, să creeze locuri de muncă. Pas cu pas, reacţie cu reacţie”, a mai precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

România ar putea introduce un preț reglementat

În cursul zilei de joi, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că speră ca România să introducă de la 1 aprilie un preț reglementat la energie, pe o perioadă de un an, luând exemplul Franței.

”Marea provocare este ce vom face de la 1 aprilie. Am văzut ce a făcut Franţa şi a negociat cu Comisia Europeană chiar o depăşire a celor 6 luni cu încă trei luni, au mers la o acoperire de aproape un an de zile. Aici, Guvernul, şi am avut o discuţie cu premierul, trebuie să înceapă discuţiile cu Comisia Euiropeană, pentru că suntem membru UE”, a spus preşedintele PSD.