Un protest anti-guvernamental incredibil a izbucnit sâmbătă în extremitatea de est a Rusiei, în orașul Khabarovsk. Oamenii sunt supărați după ce Serghei Furgal, popularul guvernator din regiunea lor, care a fost arestat joi pentru acuzații de omor, a ajuns acum la Moscova, transmite euronews.

Principalul organism rus de cercetare penală spune că Furgal este suspectat de implicarea în mai multe crime ale unor oameni de afaceri între anii 2004 și 2005, înainte de a începe cariera sa politică.

Furgal s-a prezentat vineri în fața instanței la Moscova și a primit ordin să rămână în arest preventiv timp de două luni, înainte de proces.

În mod neobișnuit, poliția nu a încercat să despartă mitingul de sâmbătă sau să aresteze pe cineva.

Mai multe proteste au izbucnit în orașele din regiune

„Noi l-am ales și depinde de noi să-l judecăm. Îl susținem și nu înțelegem motivul pentru care a fost dus la Moscova”, a spus un protestatar, susținător al guvernatorului.

„Vreau să fie eliberat și să rămână aici. Niciuna dintre aceste speculații nu a fost dovedită. Îl susținem pe Furgal și cerem eliberarea lui”, a spus un alt protestatar.

Alte proteste au izbucnit în orașele mai mici din regiune. Furgal l-a învins pe candidatul președintelui Vladimir Putin pentru funcția de guvernator acum doi ani cu un vot zdrobitor.

Victoria sa neașteptată a reflectat frustrarea publică din ce în ce mai mare cu politicile lui Putin și a marcat o lovitură dureroasă pentru principalul partid al Kremlinului, Rusia Unită.

Protestul este cel mai mare din ultimii zece ani în regiune, care este care se află la opt ore de zbor cu avionul față de Moscova.