Începând de vineri, insula Zakynthos și orașul Chania din Creta sunt vizate de noi reguli pentru răspândirea noului coronavirusului. Astfel, Grecia impune carantină de noapte și interzice complet muzica în baruri și restaurante, în două dintre cele mai populare insule în rândul turiștilor, Zakynthos și Creta, relatează The Guardian.

Restricțiile vor intra în vigoare de vineri și vor fi valabile până pe 13 august.

Secretariatul General pentru Protecția Civilă a anunțat joi că circulația publică în cele două regiuni va fi interzisă între orele 01:00 și 06:00, cu excepția situațiilor de urgență medicală și cele legate de locul de muncă. Totodată, în cele două insule muzica va fi complet interzisă în baruri, restaurante și cafenele pentru a preveni astfel supraaglomerarea.

Petrecerile și întâlnirile cu mai mult de 20 de persoane sunt, de asemenea, interzise. Amenzile pentru încălcarea acestei restricții pornesc de la 50.000 de euro și pot ajunge la 200.000 de euro, potrivit Ekathimerini.

Interdicţia de circulaţie nocturnă a fost în vigoare în toată Grecia o jumătate de an, până pe 28 iunie, cu excepţia insulei Mykonos, unde din cauza înrăutăţirii situaţiei epidemiologice a fost aplicată între 17 şi 26 iulie.

Decizia de a introduce astfel de restricții în mijlocul sezonului turistic a venit la recomandarea experților în sănătate publică, după ce ambele regiuni au intrat în categoria de risc 4, adică în zona roșie.

Potrivit cifrelor oficiale, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut cu 69% în Zakynthos și 54% în Chania în ultima săptămână.

Grecia a înregistrat miercuri 2.856 de noi cazuri de COVID-19 şi 16 decese asociate acestei boli. Circa 57% din populaţia acestei ţări a fost vaccinată cel puţin cu o doză şi 52% cu schema completă.

Incendii de proporții în Grecia

Situația răspândirii noului coronavirus nu este singura problemă a Greciei. Țara se confruntă cu incendii puternice din cauza valului de căldură. Capitala țării, Atena, a fost învăluită într-un nor negru de fum. Autoritățile le recomandă locuitorilor să evite deplasările și să rămână doar în case.

Situația din Grecia se agravează pe zi ce trece. În acest context, autoritățile vin cu precizări de ultimă oră și cer locuitorilor Atenei să rămână în case, miercuri, după ce incendiile de pădure care au erupt în nordul orașului au acoperit cerul cu un strat gros de fum negru, relatează Reuters.

Deși este o caniculă fără precedent, iar termometrele depășesc 40 de grade, autoritățile le cer oamenilor să țină geamurile închise și să reducă deplasările în exterior din cauza fumului toxic și particulelor periculoase care au fost eliberate de incendiu.

Sursă foto: Dreamstime