Probleme mari pentru românii care se află în concedii în Grecia. Țara se află sub influența unui val de caniculă care va continua în următoarele zile. În ceea ce privește temperaturile estimate, el vor depăși pragul de 40 de grade Celsius, scrie DPA.

În același timp, meteorologii avertizează că în unele zone din centrul Greciei şi din Peninsula Peloponez va fi chiar mai cald, temperaturile atingând, valori maxime 46 de grade Celsius de marţi până vineri.

Valul de caniculă vine în contextul în care autoritățile de abia fac față incendiilor masive. Amintim că în urmă cu câteva zile un puternic incendiu a izbucnt și este încă activ pe insula Rodos. Locuitorii din mai multe comunităţi au fost nevoiţi să fugă, iar turiștii au fost evacuați și ei.

În cursul zilei de luni, echipajele de pompieri au făcut progrese însă un alt sat a trebuit evacuat în cursul nopţii odată cu apropierea flăcărilor, situația înrăutățindu-se. În același timp, alte focare de dimensiuni mai mici au izbucnit în peninsulă şi de-a lungul frontierei turco-elene, anunță pompierii care luptă de ore întregi cu flăcările.

Pericol de incendii în Grecia 

Trebue menționat faptul că până în prezent nu a fost înregistrată nicio victimă, însă pericolul este ridicat. În acest context, trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că pericolul de incendii se menține chiar şi după trecerea valului de caniculă pe fondul secetei care afectează ţara şi a vântului ce poate înteţi flăcările.

Amintim că un eveniment similar a avut loc în urmă cu mai bine de zece ani. Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în Grecia în 2007 după o perioadă marcată de secetă şi caniculă, urmată de episoade de vânt intens.

Meteorologii au anunțat o scădere a temperaturilor de până la 38 de grade Celsius în cursul acestui weekend. Totuși, sursele citate au mai subliniat faptul că aceasta va fi şi momentul în care va interveni vântul numit Etesia.