Expert american în boli infecţioase, director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase şi consilierul medical şef al preşedintelui Joe Biden, Anthony Fauci vine cu precizări mai clare referitoare la imunizarea în fața noului coronavirus.

Două sau trei doze de vaccin? Care este poziţia oficială

Într-un interviu acordat în emisiunea ABC ”This Week With George Stephanopoulos”, medicul spune că administrarea a trei doze de vaccin pentru Covid-19 reprezintă ”o îngrijire optimă”, dar două doze de vaccin al Pfizer/BioNTech or Moderna sau o doză de la Johnson & Johnson rămân definiţia oficială a Guvernului pentru vaccinarea completă

În același timp, Anthony Fauci a mai menționat că oficialii din domeniul sănătăţii vor continua să evalueze ceea ce ar trebui să constituie desemnarea oficială, transmite Reuters.

”Ei bine, cu siguranţă cred, George, că este îngrijirea optimă. Vreau să spun, oficial încă sunt două doze de ARNm (Pfizer/BioNTech sau Moderna) şi o injecţie de J&J. Dar cred că dacă te uiţi la date, devine tot mai clar că, dacă vrei să fii protejat în mod optim, chiar ar trebui să primeşti un rapel”, a spus Fauci, după ce a fost întrebat dacă trei doze de vaccin ar putea fi noul standard de îngrijire”.

Pfizer vorbește despre a patra doză de vaccin

Pe de altă parte, medicul a subliniat faptul că va dura luni de zile pentru a spune dacă sunt necesare doze anuale de rapel de vaccin. Acesta a mai adăugând că speră din punct de vedere imunologic că o doză de rapel va fi suficientă pentru a oferi o protecţie mai mare decât doar cele şase luni oferite de vaccinul iniţial.

De menționat este faptul că, în ciuda declarațiilor făcute de Fauci, recent, Pfizer a vorbit despre administrarea celei de a 4-a doze. Mai exact, în urma cercetărilor preliminare din laborator, care demonstrează noua tulpină Omicron poate slăbi anticorpii protectori generați de vaccinul deja existent, compania farmaceutică a informat recent că rezultatele analizelor medicale au demonstrat că serul anti-COVID Pfizer este benefic împotriva Omicron, însă numai dacă oamenii sunt vaccinați cu trei doze.

Totodată, conducerea companiei farmaceutice a afirmat că un al patrulea vaccin ar putea fi administrat la un an distanță după a treia doză. Momentan, însă, nu este sigur când va fi necesară a patra doză de ser anti-covid.

„Ar putea fi necesar mult mai repede. Când vom vedea datele din realitate vom spune dacă a treia doză este eficace și împotriva Omicron și pentru cât timp”, a spus Albert Bourla pentru CNBC, conform US News.