„Există unele sugestii că ar putea fi chiar mai puțin severă, pentru că, atunci când vă uitați la unele dintre cohortele care sunt urmărite în Africa de Sud, raportul dintre numărul de infecții și numărul de spitalizări pare să fie mai mic decât în cazul Delta”, a declarat Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, relatează France24. 

Anthony Fauci a spus marți că încă nu există foarte multe date cu privire la Omicron.

„Pe măsură ce vom avea mai multe infecții în restul lumii, ar putea dura mai mult timp pentru a vedea care este nivelul de gravitate. Omicron pare foarte transmisibilși probabil chiar mai transmisibil decât Delta.„, a spus Fauci.

De asemenea, Fauci a spus că un virus mai transmisibil, dar care nu provoacă boli severe și nici nu duce la un val de spitalizări și decese este „cel mai bun scenariu”.

„Cel mai rău scenariu este că nu doar va fi foarte transmisibil, dar va provoca și boli severe. Asta va duce apoi la un alt val de infecții care nu sunt atenuate de vaccin sau de infecțiile anterioare ale oamenilor. Nu cred că scenariul cel mai rău va apărea, dar nu se știe niciodată.”, a spus Fauci.

Noile date sunt „încurajatoare”

Anthony Fauci, consilierul medical al președintelui Joe Biden, a declarat că este prea devreme pentru a determina dacă varianta Omicron este mai puțin mortală decât Delta. Expertul a precizat însă că datele preliminarii despre noua variantă sunt „cât de cât încurajatoare”.

„Până acum, cu toate că este mult prea devreme să facem declarații definitive, nu pare să fie un grad mare de severitate, însă trebuie să avem grijă înainte de a face alte afirmații, cum că este mai puțin severă sau că nu cauzează forme grave ale bolii, precum varianta Delta.

Cu toate acestea, până acum semnalele sunt relativ încurajatoare în ceea ce privește dezvoltarea unor forme grave de boală. În mod clar, devine varianta dominantă în Africa de Sud. Doza a treia va fi esențială pentru a gestiona această situație”, a declarat Anthony Fauci, la CNN.