După ce săptămâna trecută americanii de la Boeing au pierdut nu mai puțin de 29 de miliarde de dolari din cauza scăderilor înregistrate de acțiunile listate la bursă, acum a venit rândul primei lovituri serioase primite din partea unui operator aerian.

O compania aeriană din Indonezia, Garuda, a anunțat că renunță la comanda de 49 de avioane făcută pentru modelul Boeing 737 Max. Suma pierdută de producătorul american se ridică la 4,9 miliarde de dolari.

Decizia indonezienilor este legată direct de prăbușirea celor două avioane 737 Max, unul în Indonezia și al doilea în Etiopia. Oficialii companiei Garuda au anunțat că motivul renunțării la contrat este legat de faptul că pasagerii și-au pierdut încrederea în modelul 737 Max.

Garuda este prima companie aeriană care anulează comenzile pentru Boeing 737 MAX 8. „Am trimis o scrisoare companiei Boeing cerând anularea acestor comenzi. Motivul este că pasagerii Garuda și-au pierdut încrederea în siguranța acestor avioane”, a declarat CEO-ul Garuda, adăugând că așteaptă un răspuns oficial de la Boeing.

Boeing încearcă să găsească o soluție privind siguranța în zbor a flotei 737 MAX 8 care este ținută la sol de către companiile aeriene din întreaga lume. Boeing ar putea obliga companiile aeriene care cumpără acest model de avion să aibă una dintre cele două opțiuni de securitate instalate.

Aceste opțiuni îi alertează pe piloți atunci când aeronava primește informații eronate de la senzori și vor fi instalate pe toate modelele 737 MAX, posibil săptămâna viitoare.

Garuda a primit deja un avion Boeing 737 MAX 8, dintr-o comandă de 50 de avioane, în valoare de 4,9 miliarde de dolari. CEO-ul companiei aeriene a precizat că este posibil ca această comandă să fie înlocuită cu alte modele de Boeing.