Attila Dabis, responsabil cu relaţii externe al Consiliului, a declarat pe postul public de ştiri M1 că până acum au fost colectate în sprijinul iniţiativei 318.000 de semnături online şi alte 200.000 pe hârtie, potrivit agerpres.ro

Imediat ce va fi strâns numărul suficient de semnături, se așteaptă ca Uniunea Europeană să aibă în vedere crearea unui sistem care să asigure supravieţuirea minorităţilor autohtone, a spus Dabis.

Pentru ca iniţiativa să aibă succes, până la 7 mai a.c. trebuie strânse cel puţin un milion de semnături de susţinere din şapte state membre. Petiţia a fost lansată la 7 mai anul trecut.

Scopul de a elabora o politică de coeziune

Iniţiativa are drept scop să convingă Comisia Europeană să elaboreze o politică de coeziune care acordă o atenţie specială regiunilor cu caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice care sunt diferite de ale celor din regiunile înconjurătoare.

Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) a intrat în vigoare la 1 aprilie 2012, constituind un mijloc prin care cetăţenii europeni pot influenţa mai mult agenda europeană. Ea este instrumentul prin care cel puţin un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens.