Schimbare radicală la sfârșitul anului acesta! Criza actuală de microcipuri determină ca timpul de așteptare pentru o maşină nouă să se dubleze. Acest deficit de semiconductori se întinde la nivel mondial. Anumite fabrici au suspendat deja producțiile în 2021 pentru perioade scurte de timp, în timp ce alte companii au decis că vor produce cu zeci de mii de autovehicule mai puțin. Aceste modificări ar putea determina o creștere a prețurilor mașinilor second-hand.

Criza microcipurilor

Situația actuală cu care se confruntă producătorii de autovehicule afectează aproximativ toate dotările dintr-o mașină. De la navigație, instrumentarul de bord, comenzile de pe volan, închiderea și deschiderea ușilor, sistemul automat de închidere până la luminile ambientale.

„Înainte de criza microcipurilor o mașină pe comandă care nu se afla pe stoc putea să vină undeva la 4-5 luni, acum timpul acesta este dublu”, a spus un agent de vânzări auto.

În ciuda acestui fapt, companiile rămân optimiste și anticipează că anul viitor, datorită cererii mari de autoturisme noi, va fi stimulată și producererea de microcipuri. În acest moment, industria microcipurilor înregistrează venituri anuale de 450 de miliarde de dolari, iar valoarea de piața a companiilor din domeniu la bursă depășește 4 trilioane de dolari, o expansiune de patru ori mai mare față de 2016.

În țara noastră, a fost înregistrată o creștere a înmatriculărilor de mașini noi cu 4,3% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu 2020, potrivit antena3.ro.

Mașinile second-hand, mai scumpe

Această criză nu afectează doar noile autoturisme, cât și prețul mașinilor second-hand. Din cauza modificărilor apărute, mașinile la mâna a doua devin astfel o soluție rapidă pentru satisfacerea nevoilor cetățenilor.

„Există posibilitatea creșterii prețurilor, dar în opinia mea nu mai mult de 10%, iar în cazul târgurilor, acolo unde se întâlneşte oferta de cumpărare cu cea de vânzare există întotdeauna negociere. Oamenii vor merge în continuare să îşi cumpere maşină nouă, chiar dacă va fi o întârziere în livrare de 6-8 luni, mergând cu mașina pe care o are acum”, a explicat un director de târg auto.