Va ieși un scandal imens. Primăria comunei Ciumani din județul Harghita a fost sancționată cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Instituția a fost acuzată că nu editează și în limba română un buletin informativ, deși localitatea este locuită în proporție de 98,89% de maghiari.

Lipsa traducerii în limba română a publicației „Csomafalvi Hirlap” a Primăriei Ciumani reprezintă o faptă de discriminare, spun cei de la CNCD. „Primăriei comunei Ciumani, județul Harghita, i s-a aplicat sancțiunea de avertisment. Colegiul director al CNCD a reținut că prin nerespectarea dreptului liberului acces la informaţiile de interes public, primăria îi privează pe cetăţenii necunoscători ai limbii maghiare de un tratament îndreptăţit, producând, astfel, un tratament discriminatoriu pe criteriul etnic şi lingvistic. Dreptul lezat prin fapta produsă este dreptul de acces la informaţii de interes public şi în limba română. Aspectele sesizate intră sub incidența prevederilor legale privind prevenirea şi sancționarea tuturor faptelor de discriminare, republicată, lipsa traducerii în limba română a publicației <> reprezentând o faptă de discriminare”, se arată în documentul citat, conform mediafax.

Primarul din Ciumani, Marton Laszlo Szilard, a declarat  că decizia CNCD este „revoltătoare”. „Am primit înștiințarea oficială de la CNCD, analizăm să vedem dacă o atacăm sau nu în instanță, pentru că decizia nu ne obligă la nimic. Noi avem în comună înregistrați după ultimul recensământ 10 români, la o populație de peste 4300 de maghiari. Trei știu că s-au declarat români și i-am întrebat dacă vor să primească acasă buletinul informativ al comunei și în limba română, dar nu am primit niciun răspuns. Dacă ne spuneam că vreau îl tipăream și pentru ei, nu era o problemă”, a spus Marton.

Potrivit acestuia, Primăria Ciumani editează, ocazional, o dată pe lună sau bilunar, un buletin informativ în limba maghiară cu hotărârile Consiliului Local, cu date despre buget, cu probleme administrative care trebuie aduse la cunoștința locuitorilor, publicația fiind distribuită gratuit în cutiile poștale ale acestora.

Conform datelor recensământului din 2011, comuna Ciumani are o populație totală de 4328 de locuitori, din care 4280 sunt maghiari, 10 români, iar pentru restul nu se specifică etnia.