Imediat după declararea stării de urgenţă, Guvernul Orban a repartizat sute de milioane de euro pentru achizițiile de echipamente medicale. Acestea pot avea loc în două modalităţi: prin licitaţie prin intermediul ONAC (Oficiul Național de Achiziții Centralizate), instituţie aflată în subordinea Ministerului de Finanţe, sau prin achiziţie directă prin intermediul Unifarm, companie deţinută de Ministerul Sănătăţii.

La jumătatea lunii trecute, ONAC a cumpărat 1,75 milioane de măşti de la firma Romwine & Coffee SRL, firmă care se ocupa cu vânzarea de băuturi şi ţigări şi era înregistrată pe numele unei bucătărese din satul Uzunu, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu. Hotnews a scris ulterior că firma este un paravan utilizat de Cătălin Hideg, un personaj descoperit în 2015 de gsp în cazul Secureanu, om cu studii la Academia SRI și afaceri în industria medicală, prin firma Sanimed.

Trei elemente sunt important de subliniat:

  • nu firmele care participă la licitaţii stabilesc intervalul de preţ, ci ONAC. Romwine & Coffee SRL a câştigat licitaţia cu prețul maxim stabilit de stat, preț între dublu și cvadruplu față de cel de piață.
  • acordul-cadru se semnează de ONAC, dar contractul subsecvent se semnează de IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență)
  • numele lui Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi şef al DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), apare al doilea pe lista persoanelor cu “funcții de decizie” legate de atribuirea contractelor, scrie Libertatea.

Arafat: Eu nu particip la proceduri sau la evaluări

Mai exact, documentul arată că în “lista cu persoanele care deţin funcţii de decizie în autoritatea contractantă cu privire la organizarea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire”, Raed Arafat este a doua persoană, după preşedintele ONAC, Cornelia Nagy. Firmele trebuie să declare că nu au legături cu persoanele cu putere de decizie în respectiva achiziţie, pentru a nu exista vreun conflict de interese.

Întrebat de Libertatea care este rolul său în achiziţiile de echipamente medicale, Raed Arafat a răspuns: “Documentul îi scrie pe toți care au conexiuni de coordonare sau care participă… în primul rând acolo trebuie să scrie secretar de stat și nu secretar general. Eu nu particip la proceduri sau la evaluări.”

Un ofiţer din cadrul IGSU oferit câteva detalii despre aceste licitaţii din interiorul instituţiei aflate în subordinea lui Arafat.

“Problema este că unele dintre firmele care au câștigat inițial contractele prin această atribuire nu au putut livra și au solicitat anularea în temeiul situației de urgență, iar noi, de la IGSU, nu vrem să acceptăm. Și au apărut presiuni asupra noastră.

Acum ni s-a spus să pregătim derularea unei achiziții de autospeciale pentru transport înalt contagioși, autospecială făcută de Deltamed, prin procedura de achiziție directă, fără publicarea unui anunț de participare, ceea ce creat comentarii la IGSU. (…) Achizițiile făcute în ultimii ani la IGSU au fost enorme, iar oamenii nu mai vor să riște”, a declarat angajatul ISU.

Îndemnul controversat al lui Raed Arafat pentru procurori

În acest context, Raed Arafat a venit cu o declaraţie extrem de controversată, în urmă cu câteva zile, în care îi certa pe procurori: “Dacă cineva a făcut ceva pentru el, a folosit acest moment pentru a trage beneficii din achiziții, e foarte normal să fie urmărite persoanele și închise. Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă.”

“Intervenția publică a lui Raed Arafat în a cere imunitate e pentru el, dar și o formă de a liniști nemulțumirile tot mai greu de controlat de către el din cadrul SMURD, ISU și IGSU, unde oamenii nu mai vor să facă achiziții pe care ei le semnează și alții le decid. (…) Astfel, Arafat vrea să le arate oamenilor lui că se luptă ca nimeni să nu poată fi cercetat pentru achiziții”, a mai declarat ofiţerul IGSU.