Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ordinul. Vladimir Putin este în stare de șoc după anunțul făcut de liderul de la Kiev.

Asta pentru că șeful statului ucrainean și-a exprimat miercuri sprijinul pentru petiţia prin care se solicită introducerea obligativităţii vizei pentru cetăţenii ruşi care intenţionează să intre în Ucraina. Începând din februarie până miercuri noaptea, petiţia online strânsese aproximativ 27.000 de semnături.

”Din cauza agresiunii Rusiei, problema ridicată este importantă şi urgentă”, a scris Zelenski.

Liderul ucrainean a afirmat că este necesară înăsprirea controlului asupra intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul Ucrainei, conform Reuters.

Volodimir Zelenski vrea vize pentru ruși

Guvernul de la Kiev, condus de premierul Denis Şmîhal, a fost mandatat să elaboreze un regulament în această privinţă. În principiu, între Ucraina şi Rusia există un regim fără vize. Totuşi, în anii anteriori au existat deja unele restricţii asupra intrării ruşilor în Ucraina, iar multor indivizi le-a fost refuzat accesul pe teritoriul ucrainean.

Sursa citată a amintit că, în cursul lunii aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se introduc restricţii de intrare în Rusia pentru cetăţenii ţărilor pe care Moscova le consideră ‘ostile’, printre care Ucraina.

La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine.

Adevărul despre tentativele eșuate de asasinare la adresa președintelui Ucrainei

De altfel, cu o zi în urmă, Volodimir Zelenski a vorbit, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, despre tentativele eșuate de asasinare la adresa sa. Președintele Ucrainei a făcut glume pe acest subiect, comparând tentativele de asasinare cu filmul ”Groundhog Day”, al lui Bill Murray.

Moderatorul Forumului Economic Mondial l-a întrebat pe președintele ucrainean despre aceste tentative de asasinare, iar el a răspuns că au fost cheltuiți bani pentru acestea și că, prin urmare, i se pare că ei ar trebui ajutați. Cu toate acestea, Volodimir Zelenski a precizat că se trezește în fiecare dimineață.

„Au încercat-o de atâtea ori. (…) Când sunt de multe ori, se simte ca -țineți minte, filmul, Groundhog Day cu Bill Murray? Oamenii au cheltuit energie, bani. Mi se pare că ei trebuie ajutați, sunt deja pregătit să-i ajut, dar dimineața mă trezesc și mă trezesc. Prin urmare, sunt destul de filozofic în privința asta”, a declarat președintele Ucrainei, potrivit gordonua.com.